FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske.
ZAGREB, 18. veljače 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske.

SPLIT - Odjel gospodarskog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske po nalogu USKOK-a pokrenuo je istragu o poslovanju splitskog i trogirskog brodogradilišta zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela, postupajući suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, sklapanjem ugovora s riječkom tvrtkom Brodoarmatura o kupnji robe po cijeni tri do četiri puta većoj od tržišne, potvrđeno je danas iz PU nakon što su neki mediji već objavili neslužbenu informaciju. Policija treba utvrditi odgovornost čelnika dvaju brodogradilišta zbog sumnje da su, kako stoji u prijavi, od 2000., postupajući suprotno odredbama Zakona o javnoj nabavi, državni proračun oštetili za desetak milijuna kuna.

ZAGREB - Nadležna povjerenstva Hrvatske liječničke komore očitovat će se o konferenciji za tisak skupine liječnika koja je govorila o medicinski potpomognutoj oplodnji i utvrditi ima li mjesta za disciplinski postupak pred sudom Hrvatske liječničke komore, priopćeno je sa sjednice Izvršnog odbora Komore. U javnosti se smiju iznositi samo podaci koji se temelje na znanstvenim dokazima, a pitanja o kojima ne postoji slaganje unutar struke treba raspraviti u stručnim krugovima, napominje se. Liječnici smatraju da je potrebno donijeti zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji i to područje regulirati u skladu sa suvremenim medicinskim dostignućima i etikom te onemogućiti manipulacije.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac dao je preporuku za uporabu u osnovnim i srednjim školama "Hrvatskoga školskog pravopisa" autora Stjepana Babića, Sande Ham i Milana Moguša, nakladnika "Školske knjige", objavljeno je na internetskim stranicama Ministarstva. Ministar je preporuku potpisao 16. veljače, a dao ju je na temelju zahtjeva od 2. travnja 2004., nakon pribavljenih ocjena, dorade predloženog teksta i pozitivnog mišljenja koje su dali Povjerenstvo za prosudbu Hrvatskog školskog pravopisa i Ministarstvo kulture.

KAŠTELA - Kaštelansko Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici odbacilo Hvidrin prijedlog da se generala Antu Gotovinu proglasi počasnim građaninom. Za prijedlog kaštelanske Hvidre glasovao je tek jedan vijećnik iz redova HSP-a. Predsjednik Hvidre Željko Strize izjavio je kako su im vijećnici HDZ-a i HSLS-a rekli da će biti za taj prijedlog, pa su predstavnici braniteljske udruge, koji su bili nazočni sjednici, optužili HDZ-ova gradonačelnika Antu Sanadera i njegovu stranku, koja je na vlasti u Kaštelima, da manipuliraju imenima hrvatskih junaka "čijim su se zaslugama obilato koristili prije nego što je HDZ pobijedio na parlamentarnim izborima".

SPLIT - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu prihvatilo je na današnjoj sjednici zahtjev dvojice od osam optuženih za ratni zločin, počinjen 1992. u vojnom zatvoru Lora, da se suđenje održi neovisno o tome što su četvorica optuženika u bijegu, potvrdila je potpredsjednica suda, i sama članica tog vijeća, Marica Šćepanović. Vijeće je ocijenilo kako četvorica pritvorenih bivših vojnih policajaca ne mogu u nedogled čekati dok se bjegunci ne uhite ili sami predaju, rekla je sutkinja Šćepanović, dodajući kako je "zahtjev pritvorenika Davora Banića i Ante Gudića vijeće ocijenilo potpuno opravdanim".

ZAGREB - Hrvatski liječnički sindikat zatražio je danas od Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi da do 24. veljače izda naputak ravnateljima zdravstvenih ustanova o primjeni Strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike i stomatologe, koji je potpisan kao dodatak Granskom kolektivnom ugovoru za zdravstvo. Ako Ministarsvo zdravstva ne ispuni taj zahtjev, sindikat će pokrenuti opći štrajk hrvatskih liječnika, u vezi čega je već imenovan Štrajkaški odbor HLS-a, kaže se u priopćenju toga sindikata.

ZAGREB - Državni zavod za statistiku prigodnom je svečanošću obilježio 130. obljetnicu službene statistike u Hrvatskoj, kao čiji se službeni početak rada uzima 18. veljače 1875. kada je potvrđen prvi autonomni zakon o službenoj statistici u Hrvatskoj. Statistički podaci govore npr. da je u proteklih 130 godina u Hrvatskoj rođeno 11,8 milijuna djece, najviše 1909. a najmanje 2004. godine, da se tijekom 20. stoljeća iz Hrvatske iselilo ukupno 2,6 milijuna ljudi.

ZAGREB - Vizualno i sadržajno redizajniran dnevni list "Vjesnik" , koji će na kioscima biti od 14. ožujka predstavljen je danas na Zagrebačkom velesajmu. "Želimo da čitatelji prepoznaju naš novi proizvod i da izađemo iz stereotipa da je Vjesnik najbolja novina koja ima najmanju tiražu", istaknula je glavna urednica "Vjesnika" Andrea Latinović. Očekujemo tiražu od 30.000, a sve ispod toga je neuspjeh, rekla je Latinović. Promijenjen je i format "Vjesnika" iz velikoga u mali.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙