FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: klubovi pozvali na jače promicanje prava djeteta

ZAGREB,23. veljače(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danaspredložene izmjene Zakona o nagradi za promicanje prava djeteta, ali iupozorili da samo deklarativni normativi neće potaknuti promicanjeprava djeteta niti poboljšati položaj djece u društvu.
ZAGREB,23. veljače(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas predložene izmjene Zakona o nagradi za promicanje prava djeteta, ali i upozorili da samo deklarativni normativi neće potaknuti promicanje prava djeteta niti poboljšati položaj djece u društvu.

Predložene izmjene tehničke su naravi, a njima se nadležnost za nagrađivanje promicanja prava djeteta s Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi prebacuje na Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Takve tehničke izmjene u SDP-u su ocijenili pokazateljem da Vlada, odnosno Ministarstvo obitelji, nema namjeru donositi ni jedan ozbiljan zakon koji bi se bavio i rješavao problematiku dječjih prava.

Milanka Opačić (SDP) primijetila je da su spomenute izmjene četvrti ili peti zakon iz resora Ministarstva obitelji u kojem, kako je rekla, nema ni jedne suštinske promjene, pa je to ministarstvo nazvala "virtualnim".

"Na ovakav se način ne može voditi obiteljska politika, u tom resoru kada je u pitanju obitelj i položaj djece ništa se nije pomaknulo osim slikanja u javnosti s tuđim projektima", ocijenila je.

Ružu Tomašić (HSP) zanimalo je po kojim se kriterijima dijele nagrade za promicanje prava djeteta.

"Hoće li se nagrade dijeliti roditeljima ako jedan prijavi drugoga za zlostavljanje, učiteljima koji prijavljuju druge učitelje ili đake, susjedima koji prijavljuju zlostavljanje u susjedstvu, svi ti ljudi ne bi trebali biti nagrađivani jer je njihova dužnost da to prijave", kazala je.

Doroteja Pešić Bukovac (IDS) drži da za poštivanje dječjih prava treba stvoriti materijalno i sigurno pravno okruženje kako za djecu, tako i za njihove roditelje.

Prozvala je centre za socijalnu skrb da ne čine dovoljno u pomoći socijalno ugroženim obiteljima. "Možemo konstatirati da se prema djeci ponašaju kao da su papiri, a ne živa bića", rekla je IDS-ova zastupnica.

Promicanju dječjih prava, dodala je, ne pridonose ni političke strukture, što se, kaže, posljednjih dana vidi iz njihovih rasprava o abortusu, umjetnoj oplodnji. "Vrhunac svega je rasprava je li dijete stvar ili dar", ocijenila je.

Svoju odgovornost i obvezu u zaštiti prava djeteta nisu prepoznali ni mediji, tvrdi Božidar Pankretić (HSS), posebno, kaže, oko objavljivanja sadržaja koji nisu na dobrobit djeteta.

"Bliže im (medijima) je bilo nastaviti međusobno natjecanje u borbi za veću čitanost, slušanost i gledanost, a do dobrobiti djece pritom im nije osobito stalo, čak ni kada su opravdano prozivali one koji su na različite načine naudili djeci", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙