FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o Nacionalnom programu zaštite i promicanja ljudskih prava

ZAGREB,11. veljače 2005.(Hina) - Hrvatski sabor danas je 12. sjednicunastavio raspravom o prijedlogu Nacionalnog programa zaštite ipromicanja ljudskih prava od 2005. do 2008., kojim je naznačeno 17prioritetnih područja koja iziskuju posebno promicanje i zaštituljudskih prava.
ZAGREB,11. veljače 2005.(Hina) - Hrvatski sabor danas je 12. sjednicu nastavio raspravom o prijedlogu Nacionalnog programa zaštite i promicanja ljudskih prava od 2005. do 2008., kojim je naznačeno 17 prioritetnih područja koja iziskuju posebno promicanje i zaštitu ljudskih prava.

Potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izvijestila je da Nacionalni program obuhvaća zaštitu i promicanje ljudskih prava na lokalnoj, državnoj, međunarodnoj i regionalnoj razini.

Tim Programom, dodala je, Vlada želi zaštititi, promicati i unaprijediti ljudska prava u Hrvatskoj, posebno u područjima koja zahtijevaju prioritetno rješavanje postojećih problema, unaprijediti rad državnih i drugih tijela nadležnih za zaštitu ljudskih prava, educirati javnost, te osigurati uvjete za brži razvoj civilnog društva.

Programom je utvrđeno 17 prioritetnih područja - zaštita i promicanje prava nacionalnih manjina, aktivnih sudionika i stradalnika Domovinskog rata, prava zatočenih i nestalih, ubrzavanje povratka ljudi i imovine, zaštita obitelji, djece i mladih, te osoba starije životne dobi i osoba s invaliditetom.

Nacionalnim programom jamči se i ravnopravnost spolova, skrb o posebno osjetljivih društvenim skupinama (ovisnici o drogama, psihički bolesnici, zaraženi virusom HIV-a), borba na suzbijanju trgovine ljudima i korupcije, zaštita vjerskih prava i sloboda, slobode medija, prava na zdrav život i okoliš, te prava na rad.

Ministrica Kosor izvijestila je da Vlada predlaže da se saborska rasprava o prijedlogu Nacionalnog programa vodi kao prvo čitanje, kako bi se u Program mogle uvrstiti u raspravi iznesene korisne sugestije.

Najavila je i da se Vlada obvezala do 1. svibnja izraditi operativni plan za provedbu Programa.

O predloženom Nacionalnom programu zaštite i promicanja ljudskih prava raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙