FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za Lenac: svjedočila tajnica tvrtke S. Gović

ZAGREB,9. veljače(Hina) - Rekonstrukcija pretvorbe i privatizacijeriječkoga Viktora Lenca u slijedeća tri tjedna bit će izvedenavještačenjem knjige dioničara za što je angažiran vještak Darko Topol,odlučilo je danas saborsko Istražno povjerenstvo zaduženo zautvrđivanje činjenica u svezi s izdanim državnim jamstvima za tobrodogradilište.
ZAGREB,9. veljače(Hina) - Rekonstrukcija pretvorbe i privatizacije riječkoga Viktora Lenca u slijedeća tri tjedna bit će izvedena vještačenjem knjige dioničara za što je angažiran vještak Darko Topol, odlučilo je danas saborsko Istražno povjerenstvo zaduženo za utvrđivanje činjenica u svezi s izdanim državnim jamstvima za to brodogradilište.

Na taj bi se način trebalo utvrditi kako je bivši Lenčev direktor Damir Vrhovnik postao vlasnikom brodogradilišta, tko je i u kojem trenutku i s kolikim paketom kontrolirao brodogradilište, kad su se pojavili strani dioničari itd.

Povjerenstvo je danas odgovore na ta pitanja pokušalo dobiti od tajnice tvrke Viktor Lenac Svjetlane Gović, no njen najčešči odgovor bio je 'ne znam', 'ne sjećam se'.

Gović, koja je vodila poslove vezane za dionice, promjenu vlasništva, organizirala posao za Upravu i Nadzorni odbor, nije se mogla sjetiti tko ju je pozvao da se priključi skupini od 30-ak menadžera i u prosincu 1992. potpiše ugovor vrijedan 350 tisuća njemačkih maraka, kao ni kako je, samo tjedan dana poslije shvatila da nema 150 tisuća maraka i odustala od posla.

U to vrijeme težnja je bila da dionice Lenca kupe radnici, rizik tog posla de facto nije postojao, rekla je Gović dodajući kako se očito mislilo da će se moći isplaćivati iz dividende.

Potvrdila je i da se njeno ime još jednom spominje u knjizi dioničara i to u vrijeme kad je Lenac rukovoditeljima dionice prodavao uz kredite, ali se ne sjeća drugih detalja.

Vrlo šturo Gović je govorila o off shore tvrtki Viktor Overseas, gdje je bila članica uprave, tvrdeći da ne zna zašto je osnovana. Potvrdila je tek da je kratko vrijeme preko te tvrtke primala plaću, ali se ostalih detalja ne sjeća.

Ništa nije mogla reći ni o vlasnicima, odnosno kako se pojavilo više stranih tvrtki koje su preuzimale Lenčeve dionice.

Demantirala je špekulcije da ne postoji Lenčeva knjiga dioničara. Knjiga postoji, nije bilo ni teorijske mogućnosti da je izgubljena ili skrivena, rekla je tajnica tvrke.

Njeno svjedočenje nije zadovoljilo Florijana Borasa (HDZ) koji ju je prozvao da izbjegavanjem odgovora otežava rad Povjerenstvu.

Borasovim propitivanjem otkrilo se da je Gović danas u Zagreb doputovala s bivšim direktorom Vrhovnikom.

Branimiru Glavašu (HDZ) kojeg je zanimalo o čemu su razgovarali za voženje i je li ju Vrhovnik instruirao za svjedočenje, uzvratila je da se dugo poznaju i imaju puno tema za razgovor, te da ju nitko ne treba instruirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙