FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hasan Čengić optužen za zloporabu položaja

SARAJEVO,25. siječnja(Hina) - Državno tužiteljstvo Bosne i Hercegovinepodiglo je optužnicu protiv Hasana Čengića, jednog od najutjecajnijihčlanova vodstva Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnika u Domunaroda Parlamenta BiH, zbog zloporabe položaja i trgovine oružjem,prenose u utorak gotovo svi bosanskohercegovački mediji.
SARAJEVO,25. siječnja(Hina) - Državno tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Hasana Čengića, jednog od najutjecajnijih članova vodstva Stranke demokratske akcije (SDA) i zastupnika u Domu naroda Parlamenta BiH, zbog zloporabe položaja i trgovine oružjem, prenose u utorak gotovo svi bosanskohercegovački mediji.

Čengić koji je godinama slovio za osobu od najvećeg povjerenja Alije Izetbegovića navodno je optužen za zloporabu položaja i ovlasti i nezakonitu trgovinu oružjem u vrijeme kada je obnašao dužnost zamjenika ministra obrane Federacije BiH.

Tužiteljstvo BiH nije potvrdilo podizanje optužnice što ju je, prema navodima medija, potpisao međunarodni tužitelj iz odjela za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije Amerikanac Johnatan Schmidt.

Optužnica postaje pravosnažna kada je odobri Sud BiH pa se pretpostavlja kako će tek tada biti službeno potvrđeno njezino postojanje. Pretpostavlja se da bi se to moglo dogoditi sljedećeg tjedna.

Prema navodima TV Federacije BiH (FTV) koja je prva objavila informaciju o optužnici protiv Čengića, on je osumnjičen da je jednoj tvrtki protuzakonito dao ovlaštenje za proizvodnju oružja iako je to moglo učiniti samo Predsjedništvo BiH.

Pretpostavlja se kako je u cijeli posao bila umiješana Bosanska investicijska orgaizacija (BIO) kojom također upravlja Čengić.

Čengić je u izjavi koju prenosi "Dnevni avaz" odbacio svaku krivnju kazavši kako je riječ o političkom obračunu s njim.

Čengić ne dvoji o postojanju optužnice potvrdivši kako je već kontaktirao s tužiteljem Schmidtom koji mu je navodno nudio nagodbu što je odbio. Međutim nije želio pojašnjavati što je sadržavala tužiteljeva ponuda. "O tome ne želim govoriti i predlažem da to pitate gospodina Schmidta", kazao je Čengić.

Hasan Čengić je tijekom rata u BiH bio zadužen za prikupljanje novca za nabavu oružja za potrebe Armije BiH i vrijedio je za sivu eminenciju bošnjačke politike u BiH.

Kontrolirao milijunske iznose koji su pristizali kao donacije za pomoć u obrani BiH, a njegove aktivnosti tijekom rata i nakon njega postale su predmetom zanimanja zapadnih vlada.

Na inzistiranje američke administracije Čengić je smijenjen s dužnosti doministra obrane Federacije BiH koju je obnašao neposredno nakon rata.

Prije nešto manje od dvije godine našao se i na popisu osoba kojima je zabranjen ulazak u Sjedinjene Države no to nije imalo nikakve posljedice po njegov status i utjecaj unutar Stranke demokratske akcije (SDA) kao i na poziciju zastupnika u državnom parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙