FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stjepan Mesić prisegnuo za predsjednika

ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesićod petka je i službeno počeo svoj drugi petogodišnji mandat na čeluhrvatske države, nakon što je nešto iza 12 sati na Trgu Svetog Markapoložio svečanu prisegu.
ZAGREB, 18. veljače 2005. (Hina) - Predsjednik Republike Stjepan Mesić od petka je i službeno počeo svoj drugi petogodišnji mandat na čelu hrvatske države, nakon što je nešto iza 12 sati na Trgu Svetog Marka položio svečanu prisegu.

Mesić se svojom čašću obvezao da će dužnost predsjednika obnašati savjesno i odgovorno, na dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana.

Prije svečane prisege oglasila su se zvona crkve sv. Marka, a zbor je otpjevao hrvatsku himnu "Ljepa naša domovino".

Stjepan Mesić je prisegnuo pred predsjednikom Ustavnog suda Petrom Klarićem i sucima toga suda, izgovorivši i potpisavši tekst prisege zapisane u hrvatskom Ustavu.

Predsjednik Mesić svoj je drugi predsjednički mandat osvojio 16. siječnja u drugom krugu predsjedničkih izbora, u kojem je pobijedio HDZ-ovu kandidatkinju Jadranku Kosor.

"Demokratska Hrvatska, država svih svojih ravnopravnih građana, bila je i ostaje moj prvi i najviši cilj", rekao je predsjednik Mesić, u svom inaguracijskom govoru, nakon svečane prisege.

Predsjednik Mesić svijetu je poručio kako će nastaviti raditi na tome da Hrvatska bude otvorena država, spremna primati i davati, usmjerena na ulazak u euro-atlantske integracije i duboko privržena miru i sigurnosti u globalnim razmjerima.

"Hrvatska u kojoj će se dobro živjeti, u kojoj će se živjeti od rada i rezultata rada, u kojoj će se vrednovati znanje i kvalificiranost, a ne lukavstvo i prijevara, o takvoj Hrvatskoj sanjam", istaknuo je Mesić, poručivši građanima da taj san može ostvariti zajedno s njima.

"Ne želim dijeliti, nego objedinjavati. Ne želim vladati nego služiti svima vama i našoj domovini Hrvatskoj", rekao je hrvatski predsjednik.

"Nemojmo dozvoliti prošlosti da nam onemogućava put u budućnost. Ali ne prešućujmo prošlost. I, što je možda još važnije - nemojmo prošlost krivotvoriti, ni ovu jučerašnju, ni onu nedavnu. Svaka borba protiv istine unaprijed je osuđena na neuspjeh. A svatko, tko se ne želi suočiti s istinom o sebi i o vlastitoj prošlosti - taj je kukavica. Smognimo hrabrost da istini pogledamo u oči, i to najprije istini o sebi samima, a tek potom o drugima."

Građanima je obećao da će uvijek i svuda govoriti o svemu što ih zanima, tišti i smeta, ali i o svemu što odobravaju.

"Bit ću u punom i pravom smislu riječi predstavnik građana, bit ću, kao što sam bio i do sada, predsjednik-građanin", poručio je.

Predsjedničku prisegu, koju je položio pred najvišim hrvatskim državnim dužnosnicima, desetak predsjednika stranih država i inozemnim izaslanstvima, Mesić je završio riječima "Tako mi Bog pomogao".

Mesićeva inauguracija u petak bila je nešto skromnija po broju stranih državnika koji su joj nazočili nego ona prva iz 2000. godine, što je uobičajeno kada je riječ o drugom predsjedničkom mandatu.

Na inauguraciji su bili predsjednik Poljske Alexandar Kwasniewski, Litve Valdas Adamkus, predsjednik Bugarske Georgij Parvanov, Albanije Alfred Moisiu, SCG Svetozar Marović, Slovačke Ivan Gašparovič, predsjedavajući Predsjedništva BiH Borislav Paravac i predsjednici Makedonije Branko Crvenkovski i Ukrajine Viktor Juščenko.

Uz Paravca u Zagrebu su bila i druga dvojica članova kolektivnog predsjedništva BiH Dragan Čović i Sulejman Tihić, a uz Marovića predsjednici Srbije Boris Tadić i Crne Gore Filip Vujanović.

Od ostalih stranih dužnosnika na inauguraciji su bili i glavni tajnik Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) Jan Kubiš, potpredsjednik Europske komisije Franco Frattini te izaslanik glavnog tajnika NATO-a Gunther Altenburg, mađarski ministar vanjskih poslova Ferenc Somogy, zamjenik talijanskog ministra vanjskih poslova Roberto Antonione, posebni izaslanik slovenskog predsjednika Ivo Vajgl i apostolski nuncij Francisco Javier Lozano. Nazočni su bili i brojni veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj.

Strani dužnosnici su ujutro u petak održali niz bilateralnih susreta u zagrebačkom hotelu Westin.

Nakon inauguracije svečanost je nastavljena u gradskoj palači Dverce gdje je predsjednik Mesić primio čestitke hrvatske zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, svojih kolega predsjednika drugih država, prestavnika inozemnih izaslanstava i organizacija s kojima će imati i bilateralne sastanke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙