FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šećerana VIRO jedina uvozi sirovi šećer po kvotama za 2005.

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Virovitička šećerana Viro jedina jedostavila svoju ponudu za dodjelom carinske kvote u 2005. za preradu40.000 tona sirovog šećera od šećerne trske podrijetlom iz zemaljačlanica WTO-a i zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljene ugovore oslobodnoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Virovitička šećerana Viro jedina je dostavila svoju ponudu za dodjelom carinske kvote u 2005. za preradu 40.000 tona sirovog šećera od šećerne trske podrijetlom iz zemalja članica WTO-a i zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Njoj će se i dodijeliti cjelokupna uvozna kvota od 40.000 tona, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede. Pojašnjava se da je riječ o uvozu sirovog šećera radi pomoći u popunjavanju kapaciteta hrvatskih šećerana koji se dalje prerađuje u konzumni šećer namijenjen prodaji na domaćem tržištu.

Naime, carinska se kvota dosad, prema ustaljenoj praksi, ravnomjerno dijelila na sve tri hrvatske šećerane, odnosno po 13.300 tona šećera po šećerani.

Hrvatska je Vlada krajem travnja prošle godine donijela Uredbu o raspodjeli carinskih kvota za poljoprivredno-prehrambene proizvode podrijetlom iz zemalja članica WTO-a i zemalja s kojima Hrvatska ima sklopljene ugovore o slobodnoj trgovini i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Zahtjevi za raspodjelom carinskih kvota za 2005. mogli su se podnositi od 1. do 20. prosinca prošle godine, pojasnili su iz Ministarstva.

Direktor Industrije šećera Hrvatske (CROS) Stevan Rož ocijenio je da ostale dvije šećerane (osječka i županjska) nisu zapravo reagirale na vrijeme, misleći da će za kvote biti objavljen "klasičan natječaj".

Bez obzira na ishod nada se, a kaže da su to nadaju i dviju šećerana, da će im virovitička šećerana "ponuditi dio kvote". No, ukoliko do toga ne dođe, kazao je Rož, šećerane mogu uvoziti mimo te kvote, no morat će platiti carinu.

Jedan od suvlasnika Vira Marinko Zadro kazao je kako je kontaktiran od strane županjske Sladorane da im se prepusti dio kvote, no, dodao je kako odluku ne može donijeti dok se ne riješe dvije stvari - dok se ne vidi rješenje pitanja privatizacije županjske Sladorane te dok se ne konzultira sa Upravom, radnicima i sindikatom Vira.

Prema posljednjim podacima, virovitička šećerana lani je proizvela 50 tisuća tona šećera, osječka Tvornica šećera oko 60 tisuće tona, a županjska Sladorana oko 40 tisuća tona šećera.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙