FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen projekt unapređenja rada Državnog ureda za reviziju

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski Državni ured za reviziju iNacionalni ured za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva predstavili sudanas projekt "Jačanja vanjskog nadzora nad izvršenjem proračuna",kojeg sa 1,6 milijuna eura financira Europska komisija.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Hrvatski Državni ured za reviziju i Nacionalni ured za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva predstavili su danas projekt "Jačanja vanjskog nadzora nad izvršenjem proračuna", kojeg sa 1,6 milijuna eura financira Europska komisija.

Twinning projekt unapređenja rada Državnog ureda za reviziju, koji je pokrenut u prosincu prošle godine i trajat će 30 mjeseci, osigurat će rad Ureda po standardima Europske unije. Projekt će osigurati, rečeno je, da Ured što učinkovitije nadzire upravljanje proračunskim sredstvima u skladu s najboljom europskom praksom i međunarodnim standardima te će poboljšati izvještavanja Hrvatskog sabora o načinu korištenja tih sredstava.

Projekt financira Europska komisija (EK) kao dio CADRS programa (Community Assistance for Reconstruction, Development and Stabilization - Pomoć Europske zajednice u obnovi, razvoju i stabilizaciji).

Provodi se kao twinnig projekt, što podrazumijeva prenošenje iskustava najbolje prakse srodne institucije zemlje članice na administraciju zemlje kandidata. U ovom slučaju, zemlja mentor je Ujedinjeno Kraljevstvo, a organizacija - uzor tamošnji Nacionalni ured za reviziju.

Kako je istaknuo Constantino Longares Barrio, šef Odjela za provedbu projekata Delegacije EK-a u Hrvatskoj, poboljšanje rada hrvatskog Državnog ureda za reviziju značajno je zbog usklađivanja toga područja sa važnim dijelom Zajedničkih pravnih stečevina Europske unije, odnosno Poglavljem 28 o financijskoj kontroli, kao i zbog povećavanja mogućnosti prihvata sredstava iz predpristupnih fondova EU-a.

Glavna državna revizorica Šima Krasić izrazila je nadu da će projekt pomoći Državnoj reviziji u ispunjavanju njezina osnovnog cilja, a to je učinkovito i ekonomično trošenje javnog novca.

Glavni revizor Nacionalnog ureda za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva Sir John Bourn istaknuo je pak važnost neovisnosti Državnog ureda za reviziju od utjecaja lokalnih vlasti, središnje administracije i medija, ali i naglasio potrebu suradnje s tim stranama i svima drugima koji su uključeni u proces revizije. Takav pristup, po njegovu mišljenju, vodi razumijevanju i potpori rada revizije te ispravnom tumačenju njezinih nalaza i preporuka.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙