FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o završnom izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije

ZAGREB,3. veljače(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danaszavršno Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama upretvorbi i privatizaciji, u kojem je zaključeno da pretvorbom iprivatizacijom u 1990-ima nisu ostvareni zakonom predviđeni ciljevi.
ZAGREB,3. veljače(Hina) - Svi saborski klubovi podržali su danas završno Izvješće Državnog ureda za reviziju o obavljenim revizijama u pretvorbi i privatizaciji, u kojem je zaključeno da pretvorbom i privatizacijom u 1990-ima nisu ostvareni zakonom predviđeni ciljevi.

Završnim Izvješćem obuhvaćeno je ukupno 1556 revidiranih trgovačkih društava od kojih je, kako se navodi, tek 241 društvo (15,4 posto) ostvarilo ciljeve navedene u razvojnim programima, a 319 privatiziranih tvrtki ciljeve je ostvarilo samo djelomično.

Temeljni kapital tih 1556 društava u trenutku revizije iznosio je oko 480 milijuna eura manje nego prije njihove privatizacije.

U izvješću se upozorava i na znatno smanjenje broja zaposlenih u procesu pretvorbe. Naime, na početku tog procesa u revidiranim je tvrtkama bilo 635.373 zaposlenih, a u trenutku revizije ostalo ih je samo 248.698.

Državni revizori utvrdili su ukupno 1936 nepravilnosti, od kojih njih 271 ima obilježje kaznenih djela, deset je privrednih prijestupa, a 237 prekršaja.

Podignuta je 71 kaznena prijava, a od 78 prekršaja čak njih 75 'palo' je u zastaru.

Kao i kod ranijih rasprava o izvješćima Državnog ureda za reviziju, većina saborskih klubova pohvalila je rad Ureda, ali i upozorila da njihovi nalazi, koji su, kažu, pokazali porazne posljedice privatizacije iz 1990-ih, nisu naišli na odgovor pravosuđa koje bi sankcioniralo odgovorne za propast brojnih hrvatskih poduzeća.

"Krađa i pljačka nema zastare, to su djela koja se ne mogu tek tako zaboraviti i oprostiti", rekao je Pero Kovačević (HSP), najavivši inicijativu da se zakonom propiše da ulagatelji mogu postati vlasnici tvrtke tek kada u cijelosti izvrše predviđena ulaganja.

Kao i SDP-ovac Mato Arlović, Kovačević smatra da treba izmijeniti Zakon o pretvorbi i privatizaciji po kojemu bi Državni ured za reviziju revidirao i banke, koje su, kaže, često upropaštavale privatizirana poduzeća.

"Tko ima pravo ozakoniti nezakonito stečenu imovinu, Sabor to ne smije priznati", naglasio je Arlović, pozvavši zastupnike da pokrenu inicijativu kojom bi se, na temelju Izvješća, procesuirali odgovorni za propast hrvatskog gospodarstva.

Frano Piplović (HSLS/DC) Saboru je predložio da od MUP-a i Državnog odvjetništva zatraži izvješća o aktivnostima koja su poduzeli protiv fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za nezakonitosti u privatizaciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙