FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 17. veljače

ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 17. veljače.
ZAGREB, 17. veljače 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 17. veljače.

ZAGREB - Hrvatski Državni ured za reviziju i Nacionalni ured za reviziju Ujedinjenog Kraljevstva predstavit će twinning projekt pod nazivom "Jačanje vanjskog nadzora nad izvršenjem proračuna". Provedba projekta, u vrijednosti 1,6 milijuna eura, u obliku twinninga (blizanaca) između navedenih ustanova započela je u prosincu lani, a trajat će 30 mjeseci. Projekt se financira sredstvima iz programa Europske unije CARDS 2003., čime se Državni ured za reviziju priprema za izazove budućeg članstva Hrvatske u EU. Projekt predviđa jačanje položaja Državnog ureda za reviziju kako bi što učinkovitije nadzirao trošenje novca poreznih obveznika na državnoj i lokalnoj razini u skladu s najboljom praksom EU i o tome što transparentnije izvještavao Sabor (12 sati, Hrvatski institut za povijest, Opatička 10).

ZAGREB - Treći međunarodni dani marketinga "PRIME 2005", koji će biti otvoreni na na Zagrebačkom velesajmu, okupit će 160 izlagača iz 16 zemalja. Osnovni cilj PRIME-a, zajedničkog projekta ZV-a i gospodarskog interesnog društva za tržišno komuniciranje HURA, jest prezentacija noviteta na području tržišne komunikacije. PRIME je pozicioniran kao mjesto godišnjeg susreta struke. Tako će kroz izložbeni, stručni, edukacijski i društveni program, PRIME ove godine do 19. veljače na jednom mjestu okupiti oglašivače, medije, istraživačke i produkcijske kuće te sve ostale sudionike industrije marketinga (sajam se za građanstvo otvara u 10 sati, a sajamsku će priredbu u 19 sati otvoriti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić).

ZAGREB - Tvrtka Microsoft organizira Dan poslovne produktivnosti, koji će okupiti predstavnike srednjih i velikih tvrtki kojima je cilj povećati konkurentnost vlastitog poslovanja. Na skupu će govoriti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić, predsjednik Microsofta Jugoistočna Europa Goran Radman i regionalni direktor tvrtke Deloite&Tousche Žarko Primorac (9 sati, Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Značajnih trinaest postotnih bodova razlike u korist izvoza ostvareno je u prošlogodišnjoj robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom, budući je stopa rasta izvoza, izraženog u američkim dolarima, za prošlu godinu iznosila 29,7 posto, a uvoza 16,7 posto. Takva kretanja izvoza i uvoza pozitivno su utjecala na usporavanje dinamike rasta deficita vanjskotrgovinske razmjene koji je lani bio veći za 6,7 posto u odnosu na godinu prije, dok je 2003. zabilježen porast deficita od 38 posto. No, ostvareni deficit od 8,56 milijardi dolara, dosegnuo je najvišu razinu od osamostaljenja RH. Hrvatski je robni izvoz lani iznosio 8,02 milijarde dolara, a uvoz 16,58 milijardi dolara, privremeni su podaci Državnog zavoda za statistiku. Brži rast izvoza od uvoza utjecao je i na povećanje pokrivenosti uvoza izvozom. Ta se pokrivenost povećala sa 43,5 posto u 2003. godini na, ipak još uvijek niskih, 48,4 posto u prošloj godini.

ZAGREB - Broj izdanih građevnih dozvola u Hrvatskoj u prosincu prošle godine bilježi rast za 17,6 posto u odnosu na isti mjesec godine prije, čime je prekinut višemjesečni trend usporavanja na godišnjoj razini. Tako je u prosincu lani izdano 1.508 građevnih dozvola, što je 226 dozvola više nego u istom mjesecu 2003., a za 456 dozvola ili za 43,3 posto više nego u prethodnom mjesecu, studenome 2004. No, pad se bilježi kod ukupno izdanih dozvola u 2004. u odnosu na godinu prije. Ukupno je u 2004. godine u Hrvatskoj izdana 12.741 građevna dozvola. U usporedbi s ranije objavljenim podacima za 2003. proizlazi da je u prošloj godini izdano 906 građevnih dozvola manje nego u godini prije, što predstavlja smanjenje za 6,6 posto. Pritom je u osjetnom padu vrijednost radova predviđenih građevnim dozvolama.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙