FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska traži ukidanje slovenske uredbe

ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska je najavila da će uponedjeljak zatražiti povlačenje uredbe kojom se hrvatskimprijevoznicima zabranjuje utovar tereta u Sloveniji radi prijevoza utreće zemlje, zaprijetivši u suprotnom istim mjerama za slovenskeprijevoznike.
ZAGREB, 14. veljače 2005. (Hina) - Hrvatska je najavila da će u ponedjeljak zatražiti povlačenje uredbe kojom se hrvatskim prijevoznicima zabranjuje utovar tereta u Sloveniji radi prijevoza u treće zemlje, zaprijetivši u suprotnom istim mjerama za slovenske prijevoznike.

Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka održat će poslijepodne na tu temu sastanak s predstavnicima hrvatskih prijevozničkih udruga. Na sastanku će se, kako se doznaje, razmotriti mogućnosti poduzimanja mjera radi rješavanja tog problema.

Ne povuče li Slovenija tu uredbu, istaknuli su u Ministarstvu, Hrvatska će za slovenske prijevoznike uvesti istu mjeru pa će oni moći obavljati prijevoz tereta iz Hrvatske u treće države po istim uvjetima kao i hrvatski prijevoznici iz Slovenije. Slovenski će prijevoznici u tom slučaju na temelju hrvatskih dozvola moći obavljati prijevoz između Hrvatske i država koje nisu članice Europske unije, a prijevoz tereta između Hrvatske i država članica EU jedino na temelju CEMT dozvola, doznaje se.

Slovenija od petka, 4. veljače zabranjuje utovar robe u Sloveniji radi transporta u treće zemlje.

Kako su rekli u hrvatskom Ministarstvu, tu je Uredbu slovenska strana donijela bez prethodne obavijesti, a njome se otežava posao hrvatskih prijevoznika iako su posjedovali međunarodne CEMT dozvole za prijevoz ili slovenske dozvole za treće države, na temelju kojih takve prijevoze obavljaju već niz godina. Razlog zabrane obavljanja prijevoza je, prema slovenskom dopisu, provedba Uredbe Europske komisije o carinskom propisu br. 245/93.

Ministarstvo naglašava da su hrvatski prijevoznici već pretrpjeli veliku štetu zbog nemogućnosti obavljanja prijevoza tereta iz Slovenije cijeli protekli tjedan jer im obavljanje prijevoza nisu dopuštali niti na temelju CEMT dozvola, a štetu će trpjeti i ubuduće jer im se ograničava mogućnost korištenja razmijenjenih dozvola za treće države.

Za 2005. godinu Hrvatska i Slovenija su međusobno razmijenile 6.500 dozvola za treće države, doznaje se u Ministarstvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙