FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kvarnerske udruge za cjelovito i hitno uklanjanje alohtone divljači s otoka

RIJEKA,16. veljače 2005.(Hina) - Predstavnici Saveza udruga Kvarnera(SUK) danas su ponovno zatražili da se hitno riješi pitanje alohtonedivljači na svim kvarnerskim otocima, ocijenivši da je odlukažupanijske uprave o objavi natječaja za lovozakup lovišta Tramuntanena Cresu nepotpuna.
RIJEKA,16. veljače 2005.(Hina) - Predstavnici Saveza udruga Kvarnera (SUK) danas su ponovno zatražili da se hitno riješi pitanje alohtone divljači na svim kvarnerskim otocima, ocijenivši da je odluka županijske uprave o objavi natječaja za lovozakup lovišta Tramuntane na Cresu nepotpuna.

Kako je rečeno danas na konferenciji za novinare te udruge, tom je odlukom uvjetovan lov na alohtonu divljač u lovištu, ali ne i na cijelom otoku Cresu.

Konferencija je sazvana nakon današnjeg sastanka predstavnika Poglavarstva Primorsko-goranske županije i SUK-a koji okuplja kvarnerske ekološke, ovčarske, maslinarske i druge udruge.

Glasnogovornica SUK-a Gordana Pavoković kazala je da su predstavnici Poglavarstva prihvatili prijedlog da SUK u roku od sedam dana dostavi prijedlog za izradbu stručne studije za uklanjanje alohtone divljači. Naime, u toj udruzi smatraju da lov na alohtonu divljač nije dostatan te se da pri nalaženju rješenja za njezino uklanjanje nije savjetovalo sa stručnjacima.

Pavoković je navela da je alohtonu divljač osim lovom moguće uklanjati biološkim metodama, klopkama, preseljenjem, kontracepcijom, zatvaranjem pojilišta i uvođenjem životinjskih bolesti.

Istaknula je da rješenje pitanje alohtone divljači na Cresu, Lošinju, Krku i Rabu nije više moguće odgađati jer ona ugrožava očuvanje tradicionalnih otočnih vrijednosti. U SUK-u drže da u alohtonu divljač na kvarnerskim otocima pripadaju divlje svinje, jeleni lopatari, lisice, čagljevi i medvjedi. Procjenjuju da u lovištu Tramuntani ima oko 300, na Cresu i Lošinju ukupno oko 1000 divljih svinja, a ukupan broj komada alohtone divljači na svim otocima nije im poznat.

Predstavnici Udruge maslinara i ovčara Cresa - Ulike i Udruge ovčara grada Krka naveli su da je stanje na otocima sve teže, da alohtona divljač i nadalje kolje ovce te da je moguće odumiranje otočnog ovčarstva.

Vjeran Piršić iz Eko-Kvarnera ocijenio je da su mjere koje predlaže Županija djelomične i površne, da neće biti učinkovite te da su predložene s gledišta lovaca. Dodao je da u pitanju alohtone divljači u stajalištima Poglavarstva ipak ima pozitivnih pomaka.

Članovi SUK-a istaknuli su da ovčari pitanje alohtone divljači pokušavaju sami rješiti postavljanjem otrova što je, kažu, nadavno uzrokovalo nehotično trovanje bjeloglavih supova i nove poremećaje otočnog ekosustava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙