FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Župan Komadina pozvao državu da ukloni alohtonu divljač

MALINSKA, 3. veljače 2005.(Hina) - Primorsko-goranski župan ZlatkoKomadina danas je na seminaru o provedbi programa održivog razvitkaotoka u Malinskoj pozvao predstavnike mjerodavnih ministarstava dariješe pitanje alohtone divljači na kvarnerskim otocima njezinimpotpunim uklanjanjem.
MALINSKA, 3. veljače 2005.(Hina) - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas je na seminaru o provedbi programa održivog razvitka otoka u Malinskoj pozvao predstavnike mjerodavnih ministarstava da riješe pitanje alohtone divljači na kvarnerskim otocima njezinim potpunim uklanjanjem.

Komadina je rekao da Županija to ne može učiniti sama, nego da o tome moraju odlučiti ministarstva. Zakon o otocima zabranjuje uzgoj i naseljavanje alohtone divljači na otoke, ali ne određuje koja je divljač alohtona, dodao je, upozorivši na raskorak između zakonskih rješenja i njihove provedbe, odnosno rješavanja stvarnih pitanja kao što je taj.

Problem alohtone divljači na kvarnerskim otocima, napose na Cresu i Krku, izazvalo je naseljavanje divljih svinja i jelena lopatara radi osnivanja lovišta.Ta je divljač nakon nekog vremena probila ograde lovišta i raširila se otocima, uništavajući poljoprivredne usjeve i ubijajući ovce i janjad od kojih živi dio otočnog stanovništva. Prošle je godine Ministarstvo poljoprivrede izdalo Hrvatskom lovačkom savezu dozvolu za upravljanje lovištem "Tramuntanom" na sjeveru Cresa gdje su teškoće najizraženije.

HLS je odbio mogućnost potpuna uklanjanja divljači i najavio popravak ograda, uzgoj te divljači i njezino postupno uklanjanje kontroliranim lovom. No to nije olakšalo teškoće creskih stočara jer je pokolj njihove stoke nastavljen, posebno sada u doba janjenja. Stočari tvrde da njihove ovce i janjad ubijaju divlje svinje, a dio lovaca to niječe, tvrdeći da to nije moguće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙