FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Natječaj za lovište "Tramuntana" na Cresu

RIJEKA,10. veljače 2005.(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranskežupanije odlučilo je danas da županijsko Povjerenstvo za provođenjenadmetanja prava lova u sljedećih desetak dana raspiše natječaj za10-godišnji zakup lovišta "Tramuntana" na Cresu.
RIJEKA,10. veljače 2005.(Hina) - Poglavarstvo Primorsko-goranske županije odlučilo je danas da županijsko Povjerenstvo za provođenje nadmetanja prava lova u sljedećih desetak dana raspiše natječaj za 10-godišnji zakup lovišta "Tramuntana" na Cresu.

Početna godišnja cijena za zakup lovišta bit će 11.000 kuna. Najpovoljniji ponuđač obvezan je lovištem upravljati u skladu s Lovnogospodarskom osnovom i uklanjati alohtonu divljač (divlje svinje) iz lovišta, a ako to ne učini, županija će raskinuti ugovor o zakupu.

Zakupoprimac će, u slučaju utvrđivanja naknade za štetu koju stadima ovaca nanesu divlje svinje, morati primjenjivati odštetni cjenik Primorsko-goranske županije. Ako sve obveze ispuni u roku dvije godine, u sljedećim godinama zakupa plaćat će polovicu ugovorene lovozakupnine.

Prednost pri odabiru najpovoljnije ponude imat će lokalni zakupci, lokalne lovačke udruge, odnosno pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete iz Zakona o otocima ako prihvate najvišu ponuđenu lovozakupninu.

Tekst oglasa za zakup lovišta "Tramuntana" prihvaćen je još u srpnju prošle godine, ali je objava natječaja bila odgođena. Na sjednici Poglavarstva tada je rečeno da županija nije imala namjeru raspisati natječaj, ali i da se zakup izravno ne može dodijeliti.

Problem neautohtone divljači na Cresu kulminirao je u prvoj polovici 2004. kada su Crešani prosvjedovali zbog šteta koje su im, kako su tvrdili, na stadima ovaca činile divlje svinje iz lovišta "Tramuntana". Zbog neodgovarajuće skrbi, one su, kako su tvrdili prosvjednici, probile zaštitnu ogradu i proširile se po otoku.

Lovištem "Tramuntana" od travnja 2004. upravlja Hrvatski lovački savez (HLS), sukladno rješenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Predstavnici HLS-a tvrdili su kako nema dokaza da se divlja svinja hrani ovcama, te da otkako oni upravljaju lovištem, nisu prijavljene nikakve štete.

Neautohtonom divljači na Cresu, Rabu i Krku predstavnici otočnih vlasti smatraju medvjede, divlje svinje, jelene lopatare, muflone i čagljeve.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙