FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trend-ciklus: rast industrijske proizvodnje lani 3 posto

ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja uHrvatskoj u prosincu prošle godine bila 0,7 posto veća nego u mjesecuranije te za 4,6 posto veća nego u prosincu 2003. godine, desezoniranisu podaci koji je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).
ZAGREB, 1. veljače 2005. (Hina) - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u prosincu prošle godine bila 0,7 posto veća nego u mjesecu ranije te za 4,6 posto veća nego u prosincu 2003. godine, desezonirani su podaci koji je objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

To su podaci izračunati iz indeksa trenda-ciklus koji je serija desezoniranih indeksa iz koje je isključen utjecaj slučajne sastavnice

U prošloj je godini u odnosu na godinu ranije industrijska proizvodnja, očišćena od slučajnih utjecaja, povećana za 3 posto, dok stvarni rast industrijske proizvodnje u prošloj godini iznosi 3,7 posto.

Razlika između stope izračunate iz trend-indeksa (3 posto) i stvarne stope rasta industrijske proizvodnje (3,7 posto), kako su pojasnili u DZS-u, iznosi 0,7 posto, a posljedica je većeg broja radnih dana u prošloj godini koja je bila i prijestupna godina.

Gledano po Glavnim industrijskim grupacijama (GIG), proizvodnja intermedijarnih proizvoda u prosincu lani u usporedbi s prethodnim mjesecom povećana je za 0,3 posto kao i kapitalnih proizvoda, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,5 posto. Istodobno, proizvodnja energije smanjena je za 0,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Prema područjima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) proizvodnja u rudarstvu i vađenju u prosincu lani bila je 1,3 posto veća nego u studenom. U prerađivačkoj industriji zabilježen je rast proizvodnje od 0,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, za 0,4 posto.

U prošloj je godini u odnosu na godinu ranije, najviše porasla proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom i vodom, za 3,4 posto. U prerađivačkoj industriji proizvodnji je porasla 3,4 posto, dok je u rudarstvu i vađenju smanjena za 3,8 posto.

Prema GIG-u, u navedenom je razdoblju, najveći porast industrijske proizvodnje zabilježen kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, za 4,9 posto. Slijede kapitalni proizvodi s rastom od 4,2 posto, trajni proizvodi za široku potrošnju s porastom od 4,1 posto, energija s porastom od 2,1 posto i netrajni proizvodi za široku potrošnju s rastom od 0,5 posto.

Značajan porast proizvodnje pritom je zabilježen u proizvodnji ostalih prometnih sredstava, za 13,6 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 11,9 posto, a povećana je i proizvodnja hrane i pića, za 2,9 posto.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙