FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvo izdanje "Ljubavnika Lady Chatterley" na dražbi u Londonu

LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Primjerak prvog izdanja"Ljubavnika Lady Chatterley, kontroverznog romana britanskog autora D.H. Lawrencea, koji je uzrokovao skandal kad je prvi put objavljen,prodan je na dražbi u ponedjeljak u Bathu, na jugozapadu Engleske, za3529 funti (oko 35.000 kuna).
LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Primjerak prvog izdanja "Ljubavnika Lady Chatterley, kontroverznog romana britanskog autora D. H. Lawrencea, koji je uzrokovao skandal kad je prvi put objavljen, prodan je na dražbi u ponedjeljak u Bathu, na jugozapadu Engleske, za 3529 funti (oko 35.000 kuna).

Napisan 1928., tekst je u ono doba smatran opscenim pa je morao biti objavljen u Italiji. Objavljivanje integralne verzije romana u V. Britaniji je bilo zabranjeno sve do 1960.

Primjerak koji je u ponedjeljak prodala aukcijska kuća Bonhams, objavljen je u Firenci 1928. i nosi autorov potpis.

Osim književne vrijednosti, rukopis je posebno zanimljiv kolekcionarima koje zanima povijest cenzure, objasnila je Gill Atkins, stručnjakinja za rukopise pri Bonhamsu.

"Prodavač je posudio taj primjerak sudu tijekom procesa 1960. godine protiv nakladnika Penguina, optuženog jer je izdao integralnu verziju", objasnila je ona. Izdavačka kuća je oslobođena krivnje nakon pet dana procesa te je u godini koja je uslijedila prodala dva milijuna primjeraka romana koji pripovijeda o aristokratkinji koja vara svojeg paralizaranog supruga s lovočuvarem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙