FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U ponedjeljak sastanak oko problema prijevoza iz Slovenije

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometai razvitka (MMTPR) održat će u ponedjeljak sastanak sa prijevozničkimudrugama na kojemu će se razmotriti mogućnosti poduzimanja mjera zarješavanja problema hrvatskih prijevoznika kod prijevozu tereta izSlovenije za treće države.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka (MMTPR) održat će u ponedjeljak sastanak sa prijevozničkim udrugama na kojemu će se razmotriti mogućnosti poduzimanja mjera za rješavanja problema hrvatskih prijevoznika kod prijevozu tereta iz Slovenije za treće države.

Hrvatski prijevoznici mogu obavljati prijevoz tereta između Slovenije i drugih država članica EU samo na temelju CEMT dozvole. A dozvole za treće zemlje hrvatski prijevoznici, prema slovenskoj Uredbi mogu koristiti samo za obavljanje prijevoza tereta između Slovenije i država koje nisu članice EU, stoji u dopisu slovenskog Ministarstva prometa, a prenose iz hrvatskog Ministarstva, .

Ministarstvo prometa Slovenije dostavilo je danas svojim hrvatskim kolegama odgovor na upit u vezi tog problema, u kojem se ujedno, kako navode iz MMTPR-a, "ispričavaju što hrvatsku stranu nisu obavijestili o primjeni Uredbe kojom se zabranjuje utovar tereta u Sloveniji radi obavljanja prijevoza tereta u treće zemlje".

Naime, od 4. veljače 2005. hrvatskim je prijevoznicima bez ikakve prethodne obavijesti bio zabranjen utovar tereta u Sloveniji radi obavljanja prijevoza tereta u treće države, primjerice za Njemačku, Mađarsku i slično, iako su hrvatski prijevoznici posjedovali CEMT dozvole ili slovenske dozvole za treće države, a na temelju kojih takve prijevoze obavljaju već niz godina.

Iz slovenskog ministarstva su pojasnili da je razlog zabrane carinski propis odnosno provedba Uredbe Europske komisije br. 245/93.

Hrvatsko resorno ministarstvo u priopćenju ističe da su hrvatski prijevoznici već pretrpjeli veliku štetu zbog nemogućnosti obavljanja prijevoza tereta iz Slovenije cijeli ovaj tjedan, jer im obavljanje prijevoza Slovenci nisu dopuštali niti na temelju CEMT dozvole. Dodaju da će naši prijevoznici štetu trpjeti i ubuduće, jer im se ograničava mogućnost korištenja razmijenjenih dozvola za treće države.

Inače, za 2005. godinu razmijenjeno je 6500 dozvola za treće države, ističe se.

Iz Ministarstva zaključno navode da slovenski prijevoznici mogu i dalje u Hrvatskoj obavljati utovar tereta na temelju hrvatskih dozvola za treće države i to za članice EU i kao i za države nečlanice EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙