FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno čišćenje dvorišta šibenskog TEF-a

ŠIBENIK, 15. veljače 2005. (Hina) - Djelatnici riječkog poduzećaINDEKO-a jutros su nastavili čišćenje katranske jame u dvorištušibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) toplinskom obradbommaterijala, u skladu s rješenjem Ministrastva zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva.
ŠIBENIK, 15. veljače 2005. (Hina) - Djelatnici riječkog poduzeća INDEKO-a jutros su nastavili čišćenje katranske jame u dvorištu šibenske Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) toplinskom obradbom materijala, u skladu s rješenjem Ministrastva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Sanacijske je radove, započete u rujnu prošle godine, u listopadu zabranila viša inspektorica zaštite okoliša Živana Krnić, jer nisu obavljani po rješenju Ministarstva.

Do tog je trenutka mazutna jama u dvorištu TEF-a bila u cijelosti sanirana, a materijal, bez toplinske obradbe, odvezen na šibensko gradsko odlagalište na Bikarcu i pomiješan s kućnim otpadom. Ministarstvo je tada izdalo priopćenje da po Pravilniku o gospodarenju komunalnim otpadom materijal iz mazutne jame nije opasan za zdravlje.

Čišćenje katranske jame nastavlja se toplinskom obradbom, a materijal će posebnim kamionima unajmljenima u Austriji i Njemačkoj biti odvezen u Austriju i spaljen u spalionici, doznaje se od Miroslava Emlinga, inženjera u INDEKO-u.

Analize uzoraka dijela otpada oko katranske jame, što je prije zabrane radova bio prebačen nekoliko stotina metara dalje u samom dvorištu TEF-a, pokazale su koncentraciju opasnih kancerogenih tvari, tzv. PAH-ova, iznad dopuštene razine, pa takav materijal nije moguće odlagati ni na odlagalištima opasnog otpada.

Nadzor nad ekološkom sanacijom katranske jame u dvorištu TEF-a obavljat će kao i prije zabrane radova zagrebačka tvrtka APO, a radove nadzire i inspekcija zaštite okoliša.

Proizvodnja u šibenskom TEF-u prestala je 1994.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙