FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otpad TEF-a nije opasan

ŠIBENIK, 19. siječnja 2005. (Hina) - Prema pravilniku o gospodarenjuotpadom, materijal koji je nakon ekološke sanacije mazutne jame ušibenskoj Tvornici elektroda i ferolegura završio na gradskomdeponiju smeća Bikarac nije opasan i može se odlagati na odlagalištukomunalnog otpada, a inspekcija zaštite okoliša nastavit će pratititijek sanacije, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša,prostornog uređenja i graditeljstva.
ŠIBENIK, 19. siječnja 2005. (Hina) - Prema pravilniku o gospodarenju otpadom, materijal koji je nakon ekološke sanacije mazutne jame u šibenskoj Tvornici elektroda i ferolegura završio na gradskom deponiju smeća Bikarac nije opasan i može se odlagati na odlagalištu komunalnog otpada, a inspekcija zaštite okoliša nastavit će pratiti tijek sanacije, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

U Tvornici elektroda i ferolegura, koja je zatvorena od 1994., ekološka sanacija mazutne i katranske jame počela je u rujnu prošle godine. Nakon anonimne dojave da se sanacija koju je izvodilo riječko poduzeće INDEKO ne obavlja u skladu s rješenjem Ministarstva, a to znači isključivo termičkom obradom, viša inspektorica zaštite okoliša Živana Krnić u listopadu je zabranile sve daljnje radove. Do tog vremena mazutna jama bila je u cijelosti sanirana i materijal bez prethodne termičke obrade odvezen na šibenski deponij Bikarac i pomiješan s kućnim otpadom, a katranska se jama tek počela sanirati. Inspekcijskim je nalazom utvrđeno da mazutna jama nije bila sanirana sukladno rješenju Ministarstva, "ali bez štetnih posljedica".

Tadašnji direktor TEF-a Mate Zlatoper nakon toga je podnio ostavku, a Nadzorni odbor je za v.d. direktora imenovao Josipa Brakusa.

Zagrebačko poduzeće APO, koje nadzire ekološku sanaciju TEF-a, zatražilo je u dva navrata analizu uzoraka materijala koji je nastao razgradnjom otpada iz mazutne jame. Nakon što je poduzeće INDEKO dostavilo nalaze analize prema kojima su vrijednosti stavke "ukupni organski ugljik" u granicama dopuštenih, što znači da se otpad može smatrati komunalnim i nije opasan za okolinu, APO je zatražio provjeru kod Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba, gdje su analize i obavljene. Provjerom podataka u Zavodu je utvrđeno da su predočeni nalazi krivotvoreni, a relevantne vrijednosti znatno smanjene. Zbog toga je Zavod Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a istraga o tome tko je i zbog čega krivotvorio nalaze Zavoda još uvijek traje.

Ilija Šmitran, direktor poduzeća INDEKO, izjavio je u telefonskom razgovoru s novinarima da ne zna ništa o krivotvorinama, niti o kaznenoj prijavi.

Predsjednik Nadzornog odbora TEF-a Gojko Lambaša najavio je danas da će radovi na ekološkoj sanaciji biti, u skladu s rješenjem Ministarstva zaštite okoliša, nastavljeni možda već krajem siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙