FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

PGŽ: Za sanaciju odlagališta 117,6 milijuna kuna

RIJEKA, 15. veljače 2005. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetskuučinkovitost uložit će u sanaciju odlagališta komunalnog otpada napodručju Primorsko-goranske županije 81,6 milijuna kuna, a još 36milijuna kuna za sanaciju odlagališta opasnog otpada, rečeno je danasu Rijeci prigodom potpisivanja ugovora o sufinanciranju sanacije sedamodlagališta.
RIJEKA, 15. veljače 2005. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost uložit će u sanaciju odlagališta komunalnog otpada na području Primorsko-goranske županije 81,6 milijuna kuna, a još 36 milijuna kuna za sanaciju odlagališta opasnog otpada, rečeno je danas u Rijeci prigodom potpisivanja ugovora o sufinanciranju sanacije sedam odlagališta.

Ugovor o dodjeli sredstava za sufinanciranje sanacija odlagališta komunalnog otpada, vrijedan 46,5 milijuna kuna, potpisali su predstavnici Fonda, gradova Cresa, Čabra, Delnica, Krka, Raba, Vrbovskog te općine Matulji.

Direktor Fonda Vinko Mladineo kazao je da bi Hrvatska do 2009., a radi ulaska u Europsku uniju, trebala riješiti problem svih "divljih" odlagališta. Dodao je da će za cjelokupne aktivnosti i kapitalna ulaganja na području Primorsko-goranske županije vezane uz očuvanje okoliša Fond izdvojiti ukupno 121,5 milijuna kuna.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijelio je 46,5 milijuna kuna na osnovi drugog javnog poziva iz listopada 2004. Za sanaciju odlagališta Treskavac na Krku odobreno je 18,7 milijuna, odlagališta Sorinj na Rabu 11,6 milijuna, a odlagališta Pržić na Cresu 4,4 milijuna kuna. Općini Matulji je za odlagalište Osojnica odobreno 4,1 milijuna, Delnicama za odlagalište Sović Laz 3,7 milijuna, Vrbovskom za odlagalište Cetin 3,1 milijun, te Čabru za odlagalište Peterko Laz 665.000 kuna.

Novac za istražne radove, izradu studija utjecaja na okoliš i plan sanacije bit će isplaćen u roku od 15 dana, a nakon izrade glavnog projekta i troškovnika bit će sklopljen dodatak ugovora i utvrđena dinamika isplata.

Nakon prvog javnog poziva Fond je odobrio novac za sanaciju četiri odlagališta komunalnog otpada u Primorsko-goranskoj županiji - za odlagalište u Rijeci 20,5 milijuna kuna, u Malom Lošinju 7,3 milijuna, u Novom Vinodolskom 5,3 milijuna te za odlagalište na Cresu 2 milijuna kuna. Za sanaciju odlagališta u Nacionalnom parku Risnjak odobreno je 60.000 kuna.

Za sanaciju odlagališta opasnog otpada jame Sovjak odobreno je 18 milijuna kuna, a za sanaciju bivše tvornice koksa u Bakru 18 milijuna kuna do 2007.

Sanacija Sovjaka, odlagališta komunalnog otpada Viševac i izgradnja regionalnog centra za gospodarenje otpadom Marišćine nedaleko Rijeke uvršteni su u programe zaštite okoliša koji su kandidirani za predpristupni fond Europske unije ISPA. U programu Fonda za 2005. za izgradnju centra Marišćine predviđeno je 3,5 milijuna kuna .

Nakon sanacije navedenih odlagališta u županiji će još ostati još oko 176 manjih "divljih" odlagališta otpada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙