FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždin: 11,3 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada

VARAŽDIN, 14. veljače 2005. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša ienergetsku učinkovitost dodijeliti će ukupno 11,3 milijuna kuna zasanaciju tri odlagališta komunalnog otpada u Varaždinskoj županiji.
VARAŽDIN, 14. veljače 2005. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeliti će ukupno 11,3 milijuna kuna za sanaciju tri odlagališta komunalnog otpada u Varaždinskoj županiji.

Ugovore o dodjeli sredstava potpisao je danas u Varaždinskoj županiji direktor Fonda, Vinko Mladineo, s gradonačelnicom Ivanca Marijom Brezovec, gradonačelnikom Varaždinskih Toplica Dragutinom Kranjčecom i gradonačelnikom Novog Marofa Zdravkom Maltarom.

Ti su se gradovi, naime, javili na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u listopadu prošle godine, te dali ponudu za sanaciju svojih odlagališta.

Također Fond je, na temelju prvog poziva za javno prikupljanje ponuda, u ožujku prošle godine, odobrio općini Gornji Kneginec - gdje se nalazi varaždinsko odlagalište otpada Turčin - više od 8, 5 milijuna kuna.

To znači da je do sada Fond u sanaciju odlagališta komunalnog otpada u Varaždinskoj županiji uložio oko 20 milijuna kuna.

Za sanaciju divljnih odlagališta na varaždinskom području Fond je spreman izdvojiti još deset milijuna kuna, no jedinice lokalne samouprave nisu dostavile zahtjeve, rekao je direktor Fonda Mladineo.

Također je najavio da će u ožujku Fond raspisati natječaj za korištenje sredstava za projekte koji se odnose na ulaganja za čišću proizvodnju, za smanjenje štetnih emisija u okoliš, te projekte koji se odnose na energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije.

"Varaždinska tvrtka Gumiimpeks kandidirati će se za sredstva pri Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR), za ulaganje oko šest milijuna eura u izgradnju pogona reciklaže otpadnih guma. Procjenjuje se da ih je u cijeloj Hrvatskoj odbačeno 50.000 do 70.000 tona, a Gumiimpeks bi mogao reciklirati od 15.000 do 17 000 tona godišnje, i plasirati na tržište nove proizvode", rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Podsjetio je da bi, prema smjernicama EU, Hrvatska morala sanirati sva legalna i divlja odlagališta komulanog i opasnog otpada, te naglasio da će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do 2009. godine za sanaciju svih odlagališta komunalnog otpada u Hrvatskoj izdvojiti ukupno jednu milijardu i 150 milijuna kuna.

"Odlagališta otpada će nakon sanacije postati reciklažna dvorišta i pretovarne stanice. Nakon selekcije otpada, dio koji se ne može reciklirati pripremio bi se za spaljivanje. U Hrvatskoj će se graditi 4 do 5 regionalnih spalionica komunalnog, te dvije spalionice opasnog otpada", rekao je Vinko Mladineo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙