FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga "Sudnji dan" Odona von Horvatha

ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - U ponovno pokrenutoj Dramskojbiblioteci "Gavella" objavljena je prva knjiga - "Sudnji dan" Odonavon Horvatha, koja je danas predstavljena u Gradskom dramskomkazalištu "Gavella" uoči večerašnje pretpremijere istoimenog teksta urežiji Georgija Para.
ZAGREB, 8. veljače 2005. (Hina) - U ponovno pokrenutoj Dramskoj biblioteci "Gavella" objavljena je prva knjiga - "Sudnji dan" Odona von Horvatha, koja je danas predstavljena u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" uoči večerašnje pretpremijere istoimenog teksta u režiji Georgija Para.

Praizvedba "Sudnjeg dana" održat će se 11. veljače i bit će to prva hrvatska izvedba te drame, istaknuto je na predstavljanju.

Knjigu je uredila Ana Lederer koja je podsjetila da se pokretanjem te biblioteke nastavlja tradicija iz pedesetih i šezdesetih godina, kad je "Gavella" objavljivala tekstove koji su se izvodili na njezinoj sceni.

Uz GDK "Gavellu" nakladnik je i Austrijski kulturni forum koji ove godine slavi 50. obljetnicu djelovanja u Zagrebu.

Horvathov "Sudnji dan" i nekoliko drugih djela s njemačkog je preveo Dubravko Torjanac koji je naglasio da je Odon von Horvath (Sušak, 1901.-Pariz, 1937.) jedan od najfascinantnijih pisaca razdoblja između dvaju svjetskih ratova.

Riječ je o piscu koji se osjećao pripadnikom srednjoeuropskoga kulturnoga kruga, ističe Torjanac, dodavši da je Odon von Horvath bio kroničar i kritičar društvenih i političkih zbivanja svoga vremena.

Drama "Sudnji dan" igrokaz je u sedam slika, a istražuje što se događa s "malim čovjekom" kad ga nepredviđene okolnosti izbace iz uhodane svakodnevnice i suoče s mrežom društvenih pritisaka, pojasnio je Torjanac.

Uz "Sudnji dan" u knjizi drama Odona von Horvatha po prvi se put u hrvatskom prijevodu objavljuju još tri njegova teksta - "Epilog", "Umorstvo u Crnačkoj ulici" i "Nepoznata iz Seine".

(Hina) xatod ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙