FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O pripremama poljoprivrednika za tržišnu utakmicu

NOVA GRADIŠKA, 28. siječnja 2005. (Hina)-Prilagodba hrvatskepoljoprivrede uvjetima EU, podizanje konkurentnosti, primjenanajnovijih dostignuća agronomske i veterinarske znanosti, novipoticajni programi razvitka govedarstva, voćarstva i povrtlarstva,osnovne su teme danas održanih "Poljoprivredno-poduzetničkih ideja2005."
NOVA GRADIŠKA, 28. siječnja 2005. (Hina)-Prilagodba hrvatske poljoprivrede uvjetima EU, podizanje konkurentnosti, primjena najnovijih dostignuća agronomske i veterinarske znanosti, novi poticajni programi razvitka govedarstva, voćarstva i povrtlarstva, osnovne su teme danas održanih "Poljoprivredno-poduzetničkih ideja 2005."

Tradicionalnu savjetodavno-izložbena manifestacija sedmu se godinu zaredom održava u Novoj Gradišci, a ove je godine okupila 50-ak izlagača iz pet županija.

U Hrvatskoj postoji 140 tisuća obiteljskih gospodarstava, prosječne površine 3 hektara, na kojima se odvija standardna proizvodnja pšenice i kukuruza i ona sada nisu u mogućnosti osigurati vlastitu egzistenciju, kazao je pomoćnik ministra Stjepan Mikolčić. Do ulaska u EU, kazao je, mora završiti proces privatizacije, prvenstveno PIK-ova i državnog poljoprivrednog zemljišta i restrukturiranje, što podrazumijeva okrupnjavanje obiteljskih gospodarstva koje prati i promjena strukture proizvodnje.

Izvijestio je da će poticaji, čija isplata je počela prošloga tjedna, biti završeni u zakonskom roku do kraja veljače. Već za slijedeći tjedan najavio je raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kako bi se proces privatizacije zemljišta mogao uspješno nastaviti.

Osvrnuo se i na uvoz poljoprivrednih proizvoda, kojih je u protekloj godini uvezeno u vrijednosti 1,5 milijardi dolara, kazavši kako prije ulaska u EU Hrvatska mora doseći proizvodnju koja će zadovoljavati domaće potrebe, kako nas kasnije ne bi ograničavali kvotama koje postoje u EU.

Predstavljen je i program razvitka govedarske proizvodnje, kojim je u idućih pet godina predviđena izgradnja 1200 novih mliječnih farmi, kapaciteta prosječno 40 krava, adaptacija 6.000 postojećih farmi prosječnog kapaciteta oko 15 krava i izgradnja novog proizvodnog sustava (krava-tele) na oko 228 farmi ovog sustava.

Ukupna vrijednost ulaganja dostiže 2,46 milijardi kuna, a krediti će se odobravati na 10 godina, uz dvije godine počeka i kamatu od 4 posto. Ministarstvo poljoprivrede osiguravat će i bespovratna sredstva, koja služe za umanjivanje glavnice kredita.

U sklopu priredbe dodijeljena su priznanja najuspješnijim obiteljskim gospodarstvima - Stipe Velikanovića iz Trnjana za razvoj voćarstva, voćnih rakija i šljivovače kao finalnog proizvoda, Anke Vokičić iz Doline za proizvodnju kozjeg sira kao finalnog autohtonog proizvoda te Blaža Vuksanovića iz Kruševice za razvoj eko-turizma i proizvodnju suvenira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙