FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN poziva članice da intenziviraju suradnju s Interpolom u borbi protiv terorizma

UJEDINJENI NARODI, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Svjetske vladetrebale bi više surađivati s Interpolom na identifikaciji izgubljenihi ukradenih putovnica kako bi se osujetili teroristički planovi iubilački napadi, objavili su u ponedjeljak stručnjaci UN-a.
UJEDINJENI NARODI, 15. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Svjetske vlade trebale bi više surađivati s Interpolom na identifikaciji izgubljenih i ukradenih putovnica kako bi se osujetili teroristički planovi i ubilački napadi, objavili su u ponedjeljak stručnjaci UN-a.

Međunarodna zajednica trebala bi i intenzivirati napore na pronalaženju sustava prenosivih protuzračnih projektila, oružja za masovno uništenje te komercijalno dostupnih materijala koji se mogu iskoristiti za proizvodnju eksploziva, a sve u cilju sprječavanja budućih terorističkih akcija, stoji u izvješću stručnjaka podnesenom Vijeću sigurnosti UN-a.

Skupina stručnjaka imenovana je prošle godine kako bi procijenila učinkovitost UN-ova programa razbijanja Al-Qaidine mreže i bivšeg talibanskog režima u Afganistanu.

Rezolucija Vijeća, objavljena nedugo nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001, zahtijeva od sve 191 članice UN-a da zamrznu imovinu svih osoba ili skupina koje se sumnjiče za povezanost s Al-Qaidom ili Talibanima.

Predviđenim mjerama od vlada zemalja članica UN-a traži se da ne dopuštaju osumnjičenima da putuju i nabavljaju oružje, novce i druge izvore. Kao pomoć vladama da znaju na koga trebaju paziti, Vijeće je napravilo listu osoba i skupina za koje se sumnja da su povezani s Al-Qaidom i Talibanima.

Posljednje izvješće UN-ovih stručnjaka navodi da su ostaci Al-Qaide stalno u pokretu i da se razvijaju, te se od vlada zahtijeva da usavršavaju svoje programe u borbi protiv terorizma.

Stručnjaci upozoravaju da dosadašnje mjere zabrane tranzita osumnjičenih nisu dovele do većih uhićenja, ne zato što ekstremisti ne putuju, nego zato što su restrikcije preslabe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙