FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjetski čelnici pozdravili iračke izbore

ZAGREB, 30. siječnja 2005. (Hina) - Svjetski čelnici pozdravili su unedjelju prve višestranačke parlamentarne izbore u Iraku nakonsvrgavanja režima Sadama Huseina, te ocijenili da je veliki odaziviračkih birača snažan udarac međunarodnom terorizmu i prvi korak premaizgradnji demokracije u Iraku.
ZAGREB, 30. siječnja 2005. (Hina) - Svjetski čelnici pozdravili su u nedjelju prve višestranačke parlamentarne izbore u Iraku nakon svrgavanja režima Sadama Huseina, te ocijenili da je veliki odaziv iračkih birača snažan udarac međunarodnom terorizmu i prvi korak prema izgradnji demokracije u Iraku.

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana pozdravio je hrabrost Iračana koji su sudjelovali na izborima u nedjelju i ocijenio da ti prvi opći izbori u 50 godina predstavljaju "važan korak" za Irak.

"Želim čestitati iračkom narodu koji je pokazao toliko hrabrosti i odlučnosti sudjelovanjem na izborima", izjavio je Solana u priopćenju objavljenom u nedjelju navečer.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer također je izrazio zadovoljstvo nedjeljnim iračkim izborima i obećao je povećanu pomoć Sjevernoatlantskog saveza u formiranju iračkih snaga sigurnosti.

"Danas su milijuni Iračana pokazali odlučnost da sudjeluju u izgradnji novog, demokratskog Iraka", rekao je Scheffer u priopćenju i pozdravio "sve one koji su hrabro sudjelovali u demokratskom procesu".

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da su nedjeljni izbori u Iraku "udarac u srce svjetskog terorizma". "Proces je udarac u središte svjetskog terorizma koji prijeti izazivanjem uništenja ne samo u Iraku, već i u Velikoj Britaniji, te doslovno u svim vodećim zemljama svijeta", rekao je Blair i dodao da se "snaga slobode" osjetila u nedjelju u cijelom Iraku, prenosi novinska agencija AFP.

Njemačka vlada je u nedjelju u priopćenju pozdravila iračke izbore kao "važnu etapu na putu izgradnje demokratskih struktura" u toj zemlji.

Aktivno sudjelovanje na tim izborima unatoč atentatima je "izraz čvrste odlučnosti većine Iračana da sudbinu i budućnost svoje zemlje uzmu u svoje ruke", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Bela Anda, prenosi AFP.

Iračani su u nedjelju potvrdili da žele pobijediti terorizam i steći slobodu i demokraciju, rekao je šef talijanske vlade Silvio Berlusconi.

Visoko sudjelovanje Iračana na izborima je "dobra vijest, i uspjeh za međunarodnu zajednicu", izjavio je u nedjelju glasnogovornik francuske vlade i ministar financija Jean-Francois Cope na privatnom radiju Europe 1.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙