FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim: Rice razgovarala s Finijem i Sodanom

RIM, 8. veljače 2005. (Hina/AR) - Američka državna tajnica CondoleezzaRice razgovarala je u utorak u Rimu s talijanskim ministrom vanjskihposlova Gianfrancom Finijem o stanju u Iraku, na Srednjem istoku, te oIranu, a potom se u Vatikanu sastala i s državnim tajnikom SveteStolice kardinalom Angelom Sodanom.
RIM, 8. veljače 2005. (Hina/AR) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice razgovarala je u utorak u Rimu s talijanskim ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem o stanju u Iraku, na Srednjem istoku, te o Iranu, a potom se u Vatikanu sastala i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Angelom Sodanom.

"Demokracija se ne može nametnuti i glede toga ne postoje podjele između Europe i SAD", suglasni su Gianfranco Fini i Condoleezza Rice.

Glede palestinsko-izraelskog mirovnog procesa i sastanka u Sharm el Sheikhu, Fini drži da Egipat i Jordan mogu imati odlučujuću ulogu u stvaranju trajnijeg mira. Američka državna tajnica osudila je, međutim, navodnu potporu Sirije terorizmu te je zaprijetila Damasku međunarodnom izolacijom i pogoršanjem odnosa sa Sjedinjenim Državama ako se to nastavi.

Rice je također pozdravila napredak prema stabilizaciji i miru koji je ostvaren u Iraku istaknuvši da su irački izbori predstavljali prekretnicu za irački narod. Prema njezinim riječima, sa svojim sugovornikom u Rimu, čija je zemlja glavni član koalicije u Iraku u kojemu drži 3.000 vojnika, razgovarala je o uspješnoj izlaznoj strategiji iz te zemlje.

"Ujedinjeni narodi trebaju biti spremni pomoći Iračanima na sve načine koje budu zatražiti Iračani", rekao je nakon sastanka Fini na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s američkom državnom tajnicom. Izražena je puna suglasnost o potrebi uključivanja UN u fazu poslije izbora u Iraku, a Fini je dodao da u postizborni proces treba najviše što je moguće uključiti međunarodnu zajednicu.

Rice je isključila mogućnost da se Kurdi na sjeveru Iraka mogu odcijepiti od ostatka zemlje i dobiti punu neovisnost. Odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za tisak u Villi Madama, Rice je je rekla da Kurdi već uživaju široku autonomiju.

"Kurdi u Iraku su već autonomni a nova federalna iračka država neće biti centralizirana, ali će biti ujedinjena preko zajedničkih institucija", rekla je Rice, te dodala da Kurdi nisu formalno zatražili neovisnost.

Američka državna tajnica oštro je osudila Iran kazavši da je u "njihovoj doktrini uništenje Izraela", te da podupire palestinske teroriste. Rice je kazala kako se u palestinsko-izraelskim odnosima treba vratiti mirovnim smjernicama.

Nakon razgovora s Finijem i konferencije za novinare, Rice je otišla u Vatikan gdje je 45 minuta razgovarala s kardinalom Angelom Sodanom. Razgovor je, kako je priopćeno, bio srdačan.

Iz Rima Rice je otputovala u Pariz.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙