FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ILO konstatira slabašan rast zaposlenosti u 2004.

ŽENEVA, 14. veljače 2005. (Hina) - Zaposlenost u svijetu tek je blagopoboljšana u 2004. usprkos snažnom gospodarskom rastu od 4,1 posto,objavila je u ponedjeljak u godišnjem izvješću Međunarodnaorganizacija rada (ILO).
ŽENEVA, 14. veljače 2005. (Hina) - Zaposlenost u svijetu tek je blago poboljšana u 2004. usprkos snažnom gospodarskom rastu od 4,1 posto, objavila je u ponedjeljak u godišnjem izvješću Međunarodna organizacija rada (ILO).

Nezaposlenost je u svijetu lani smanjena na godišnjoj razini sa 6,3 posto na 6,1 posto. Broj nezaposlenih smanjen je, pak, sa 185,2 milijuna zabilježenih u 2003. na 184,7 milijuna u 2004.

U Europi i središnjoj Aziji broj nezaposlenih ostao je nepromijenjen pa je i dalje 35 milijuna ljudi bez posla, istaknuo je ILO u dodatnoj analizi, objavljenoj uoči regionalnog skupa koji će biti održan u Budimpešti od 14. do 18. veljače.

Nezaposlenost je u svijetu smanjena prvi puta od 2000., ističe ILO, upozoravajući da usprkos značajnom doprinosu snažnog rasta svjetskog gospodarstva stopa zapošljavanja ipak ostaje razočaravajuća.

"Iako je svako smanjenje nezaposlenosti u svijetu pozitivan događaj, ne smijemo smetnuti s uma činjenicu da je otvaranje novih radnih mjesta i dalje glavni izazov za kreatore politike", konstatirao je glavni direktor ILO-a Juan Somavia. "Drugim riječima, potrebna nam je politika koja će snažnije poticati rast usmjeren na zapošljavanje", dodao je.

Istodobno analiza pokazatelja tržišta rada otkriva da je usprkos stagnaciji u pitanju zapošljavanja i nezaposlenosti produktivnost mjerena proizvodnjom po zaposleniku znatno poboljšana, posebno u zemljama srednje i istočne Europe i Zajednici Nezavisnih Država, gdje je u proteklih pet godina zabilježena godišnja stopa rasta produktivnosti od preko četiri posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙