FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

R. Valdec opovrgava "Globus": "Nisam špijun"

ZAGREB, 13. veljače 2005. (Hina) - Slobodni novinar Robert Valdecopovrgnuo je danas da je francuski obavještajac prema tvrdnji bivšegravnatelja POA-e Stjepana Tureka, a što je prenio posljednji brojtjednika "Globus", te je najavio traženje sudske zaštite i podnošenjetužbi.
ZAGREB, 13. veljače 2005. (Hina) - Slobodni novinar Robert Valdec opovrgnuo je danas da je francuski obavještajac prema tvrdnji bivšeg ravnatelja POA-e Stjepana Tureka, a što je prenio posljednji broj tjednika "Globus", te je najavio traženje sudske zaštite i podnošenje tužbi.

Riječ je o najobičnijoj laži, ustvrdio je Valdec na konferenciji za novinare, dodajući kako ne zna na čemu je utemeljena, ali to ga i ne zanima.

Rekao je kako od tajnih službi nema što skrivati, ne zna koji su motivi takvog pisanja i o njima može samo nagađati, no žali što nije dobio mogućnost da u "Globusu" iznese svoja stajališta.

Istaknuo je da ga je nazvao jedino novinar Boris Pavelić iz "Novog lista", koji ga je pitao hoće li tužiti Tureka i misli li se pridružiti skupini novinara koji su se organizirali i pišu zahtjeve za istragom Vijeću za nadzor tajnih službi. "No, nikada se nisam svrstavao ni u kakve skupine, a pogotovo ne u takve", ustvrdio je Valdec, dodajući da svoje ratove vodi sam. Dodao je kako ga je "Globus" oblatio, od čega se sada teško oprati.

Napomenuo je da je opisan kao nositelj obavještajnog rada za zapadnu i sjevernu Europu. "Da je to istina, protiv mene bi trebala biti podnesena kaznena prijava", rekao je Valdec, dodajući kako je njemu i njegovoj obitelji učinjena velika šteta i otežan daljnji rad na izvještavanju s ratnih područja jer bi mogao biti likvidiran kao strani špijun.

Rekao je da su mu potpuno nejasni motivi zbog kojih ga "Globusov" glavni urednik Igor Alborghetti uvlači u cijelu priču. Napomenuo je kako ga je Alborghetti nazvao i rekao mu da posjeduje njegov dosje koji je sastavljao Franjo Turek i da u njemu piše da je francuski špijun. "Pitao me hoću li ga tužiti i čak mi je ponudio njegov broj telefona", rekao je.

Istaknuo je da Tureka ne poznaje, te da iza njega ne stoji nijedna redakcija, udruga ili organizacija, javna ni tajna služba, korporacija ili holding.

"Nemam pristupa nikakvim državnim tajnama", dodao je Valdec. Napomenuo je kako u ovoj zemlji nema nikakvih tajni i sve se zna, te da se jedino ne zna gdje je Ante Gotovina, a da on to zna, ne bi nikome rekao.

Spreman je na temeljitu analizu svih svojih objavljenih tekstova i - ako netko u njima pronađe vezu s narudžbama obavještajne službe - najavio je da će ih pojesti na Trešnjevačkoj tržnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙