FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac: Presuda za direktore KIM-a

KARLOVAC, 4. veljače 2005. (Hina) - Županijski sud u Karlovcunepravomoćno je danas na po godinu i pol dana zatvora osudio TomislavaMesarića i Dragutina Mejaškog, bivše direktore Karlovačke mljekareKIM, a Tomislava Ivekovića, direktora OTP transporta, također izsustava tadašnjeg Globus holdinga, na godinu dana, za stjecanjeprotupravne imovinske koristi od 1996. do 1998.
KARLOVAC, 4. veljače 2005. (Hina) - Županijski sud u Karlovcu nepravomoćno je danas na po godinu i pol dana zatvora osudio Tomislava Mesarića i Dragutina Mejaškog, bivše direktore Karlovačke mljekare KIM, a Tomislava Ivekovića, direktora OTP transporta, također iz sustava tadašnjeg Globus holdinga, na godinu dana, za stjecanje protupravne imovinske koristi od 1996. do 1998.

Četvrtookrivljeni Dragutin Mamić, bivši predsjednik Nadzornog odbora KIM-a, oslobođen je optužbe.

Bivši direktor KIM-a Tomislav Mesarić optužen je da je u tri navrata na teret KIM-a zaključio s Hrvatskom poštanskom bankom kratkoročne zajmove od 14 milijuna kuna od čega je 12,8 milijuna doznačeno drugim članicama Globus holdinga, bez akceptnih naloga. Cilj te tranasakcije, navodi se u presudi, bilo je protupravno pribavljanje imovinske koristi za druge pravne osobe članice Globus holdinga.

Bivši direktor Dragutin Mejaški, koji je dužnost obnašao nakon Mesarića, zaključio je ugovor po kojem KIM preuzima dug Dione d.d. Zagreb od 10 milijuna kuna, a bez osiguranja sredstava plaćanja kreditno je zadužio KIM za još 3,4 milijuna kuna i doznačio ih članicama Globus holdinga, kojima KIM nije ništa dugovao.Tako je oštetio KIM i pribavio članicama Globus holdinga protupravnu dobit od 13,380.000 kuna.

Obojica direktora za "teško prekršena pravila poslovanja u upravljanju imovinom" dobila su po godinu dana zatvora, a još po šest mjeseci iz druge točke optužnice, po kojoj su ožujku 1998. u svoje vlasništvo prenijeli automobile "audi" A6 i "audi" A4 vrijednih oko 220 tisuća kuna. Za te su automobile platili samo porez na promet, "a po dogovoru stvarnu vrijednost vozila nisu platili", piše u presudi.

To im je omogućio Tomislav Iveković kao direktor OTP transporta jer je automobile nabavljene za KIM OTP otkupio, ali ih nije platio. Kako bi im omogućio da vozila registriraju na svoje ime, Iveković je sastavio ugovor za Mesarića na 131 tisuću kuna a za Mejaškog na 89 tisuća kuna. Nakon toga su obojica platila samo porez na promet, "a stvarnu vrijednost vozila, koja prelazi 220 tisuća kuna, po dogovoru s trećeokrivljenim Ivekovićem nisu platili", piše u presudi. Za prekoračenje svojih ovlasti Iveković je dobio godinu dana zatvora.

Dragutin Mamić današnji direktor Mercantonea oslobođen je optužbe da je 1996. i 1997. te 1998. kao predsjednik Nadzornog odbora KIM-a drugim članicama Globus holdinga na teret KIM-a omogućio stjecanje nepripadne materijalne koristi. U usmenom obrazloženju je sudac Županijskog suda Miroslav Janjac rekao da je Mamić možda i nagovarao direktore na zaduživanje KIM-a, ali oni na to "kao odgovorne odrasle osobe nisu morali pristati".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙