FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Identificirano 12 posmrtnih ostataka žrtava zločina iz 1991.

ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - U Zavodu za sudsku medicinu ikriminalistiku u Zagrebu danas su članovi obitelji identificiraliposmrtne ostatke 12 žrtava zločina iz ratne 1991., ekshumiranih izmasovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko-srijemske,Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije i tijelo jedne ženepreuzete iz BiH.
ZAGREB, 10. veljače 2005. (Hina) - U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su članovi obitelji identificirali posmrtne ostatke 12 žrtava zločina iz ratne 1991., ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica s područja Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske i Sisačko-moslavačke županije i tijelo jedne žene preuzete iz BiH.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je bila na identifikaciji, rekla je da su identificirana trojica branitelja, trojica pripadnika Narodne zaštite i šest civila, devet muškaraca i tri žene.

"U tom ukupnom žalosnom broju radi se o osmero osoba koje su bile na popisu zatočenih i nestalih i o četvero koje su u kategoriji poginulih, izjavila je Kosor.

Posmrtni ostaci tri osobe ekshumirane su iz masovne grobnice na farmi Lovas. Ta je eksumacija obavljena zajedno s predstavnicima Međunarodnog kaznenog suda i sastavni je dio optužnice protiv Slobodana Miloševića, kao što je i u slučaju osobe koja je ekshumirana iz masovne grobnice u Iloku, rekla je Kosor.

Među danas identificiranim žrtvama su i posmrtni ostaci dviju osoba ekshumiranih iz masovne grobnice Golubnjače kod Ljubova u Lici, dviju osoba s Vukovarskog Novog groblja, te po jedne osobe iz Slopačke Kose, Plavičevca kod Hrvatske Kostajnice, Marinke te groblja u Banja Luci u BiH.

Kosor je navela da je na popisu zatočenih i nestalih još 1168 osoba i da će se uložiti maksimum napora da se u ovoj godini ubrza postupak traženja jer je to, naglasila je, sasvim sigurno i dalje najveći, najbolniji humanitarni problem u Republici Hrvatskoj.

"To je problem koji mora u svim razgovorima s predstavnicima Srbije i Crne Gore biti postavljen kao prioritetno, nulto pitanje", istaknula je.

Istaknula je da je svaka informacija dobro došla te ponovno pozvala sve one koji imaju bilo kakvo saznanje o mogućem mjestu masovne ili pojedinačne grobnice da se jave u Upravu za zatočene i nestale. Također je posjetila da je otvoren i poseban telefonski broj - 062 111 111 na koji od 0 do 24 sata mogu ostaviti i anonimnu poruku ili razgovarati sa operaterom Uprave. Svaka informacija je dobro došla i svaka informacija može značiti još jedan korak dalje u rasvjetljavanju problema zatočenih i nestalih, izjavila je Kosor.

U Hrvatskoj, dodala je, trenutno imamo 140 mjesta na kojima su bile masovne grobnice. I u ovoj će se godini ta mjesta obilježavati jedinstvenim spomen-obilježjem kako se te nevine žrtve ne bi zaboravile i kako bi se zadržala uspomena na sve što se dogodilo, poručila je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙