FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstvenici će provjeriti mit o Argonautima

ATENA, 10. veljače 2005. (Hina/dpa) - Zlatni nakit otkriven prošlegodine u jednoj netaknutoj mikenskoj grobnici u predgrađu grčkogagrada Volosa bit će testiran kako bi se ustanovila eventualnapovezanost s drevnim mitom o Argonautima, objavljeno je u srijedu.
ATENA, 10. veljače 2005. (Hina/dpa) - Zlatni nakit otkriven prošle godine u jednoj netaknutoj mikenskoj grobnici u predgrađu grčkoga grada Volosa bit će testiran kako bi se ustanovila eventualna povezanost s drevnim mitom o Argonautima, objavljeno je u srijedu.

Blago iz 14. stoljeća prije naše ere, zlatne kuglice iz ogrlica i nakit od zlata i poludragog kamenja, pronađeno je u četirima jamama u grobnici u Tholosu, podzemnoj strukturi nalik košnici kakva se obično povezuje s kraljevskim ukopima s kraja Brončanoga doba.

Grčko ministarstvo kulture odobrilo je testiranje i provest će ga stručnjaci iz Louvrea koji će ustanoviti podrijetlo zlata.

"Želimo istražiti do koje je mjere zlato koje smo pronašli povezano s mitom o Argonautima i zlatnim runom", rekao je direktor ureda za starine Vassiliki Adrimi-Sismani.

Argonauti su bili grčki junaci koji su pod vodstvom kralja Jazona iz Jolka otplovili do Kolhide (današnja Gruzija) kako bi ondje ukrali runo zlatnoga ovna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙