FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUP: domaću tekstilnu industriju upropaštava divlji uvoz

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Domaćoj tekstilnoj industrijiprijeti nestajanje zbog nelojalne konkurencije malih tekstilnihproizvođača u proizvodnji i prometu robe, koji uvoze jeftinu inekvalitetnu robu sa istoka, a čak jedna trećina njih ne ispunjavasvoje zakonske obveze prema državi, kazao je danas direktor tvornicedječje trikotaže MTČ Stjepan Drk.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Domaćoj tekstilnoj industriji prijeti nestajanje zbog nelojalne konkurencije malih tekstilnih proizvođača u proizvodnji i prometu robe, koji uvoze jeftinu i nekvalitetnu robu sa istoka, a čak jedna trećina njih ne ispunjava svoje zakonske obveze prema državi, kazao je danas direktor tvornice dječje trikotaže MTČ Stjepan Drk.

Govoreći na okruglom stolu "Legalni i legitimni načini zaštite domaćih tekstilnih proizvođača" koji je organizirala Udruga tekstilne i kožne industrije Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Drk je podsjetio da je domaća tekstilna industrija 1990. imala 80 tisuća radnika, a da ih je danas samo 20 tisuća.

Ustvrdio je da se male tekstilne tvrtke i mali tekstilni proizvođači pretežno bave nelegalnim uvozom nekvalitetne i krivo deklarirane robe, te da ne prijavljuju radnike.

Nelojalna konkurencija i korupcija su povezane i uzalud povećavamo kvalitetu i obujam proizvodnje ako carinska služba i inspekcije ne obavljaju svoj posao, ocijenio je Drk. Po njegovim riječima prevladava "uvozni lobi kojem domaća tekstilna industrija služi samo zato da drži razinu cijena za lošu kinesku tekstilnu robu".

Drk smatra da bi država i nadležne službe trebale uvesti reda u uvoz tekstilnih proizvoda i zaštititi velike proizvođače, navodeći da Francuska i Turska imaju uvozne kvote za tekstilnu robu.

Direktor kemijske, elektro-metalne, drvne i papirne, te tekstilne udruge u HUP-u Vladimir Kovačević ustvrdio je da se tekstilna industrija suočila sa ulaskom inozemne konkurencije, te da su se domaći proizvođači "našli na vjetrometini" jeftinih proizvoda sumnjive kvalitete. Dodao je da bi današnji sastanak trebao potaknuti stvaranje jednakih uvjeta domaćim izvoznicima tekstilnih proizvoda i time ravnopravnu utakmicu sa uvoznicima.

Riječ je o poticaju za provođenje i operacionalizaciju strategije tekstilne industrije koja se temelji na izvozu i proizvodnji proizvoda više dodane vrijednosti i inovativnim tehnologijama, kazao je Kovačević.

Direktor korporacije za kontrolu roba i inžinjering Eurotextil Mirsad Avdagić smatra da u Hrvatskoj treba stvoriti koncenzus o minimumu kvalitete tekstilne robe koja se uvozi, a trgovci koji legalno posluju trebali bi biti zaštićeni od onih koji trguju robom sa nelegalnim deklaracijama

U Hrvatskoj nisu propisani minimalni uvjeti kvalitete za uvoz tekstilne i obućarske robe, ne znamo pravo stanje stvari na domaćem tržištu, gdje se pojavljuju dva proizvoda iste cijene, ali različite kvalitete, istaknuo je Avdagić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙