FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varteks: Odluka o opstanku Tivara do kraja godine

VARAŽDIN, 3. veljače 2005. (Hina) - U sklopu restrukturiranjavaraždinski Varteks radi na traženju strateškog partnera za Tivar, dioza proizvodnju tkanina koji trenutno zapošljava 300 ljudi,
VARAŽDIN, 3. veljače 2005. (Hina) - U sklopu restrukturiranja varaždinski Varteks radi na traženju strateškog partnera za Tivar, dio za proizvodnju tkanina koji trenutno zapošljava 300 ljudi,

prodaju tiskare, kao i zbrinjavanje osoba djelatnosti nematičnog poslovanja u privatne tvrtke (zaštitari i sl), istaknuo je predsjednik Uprave Varteksa Miljenko Vidaček.

Govoreći na sjednici Poglavarstva Varaždinske županije, Vidaček je kazao da je sa proizvodnjom tkanina od prosječno milijun metara godišnje iskorištenost Tivarovih kapaciteta svega 54 posto, što donosi gubitak. Tivarovu proizvodnju treba modernizirati, a prodaju poboljšati. Već se razgovara sa talijanskim proizvođačem tkanina Marzzoto, koji ima tvrtku i u Češkoj. Ne nađe li se rješenje za Tivar do kraja godine, ovaj dio Varteksove proizvodnje će se ugasiti, kazao je.

Zbog činjenice da Tivar zauzima čak 70 posto od 200.000 četvornih metara površine Varteksa, čula se i priča kako bi u slučaju gašenja Tivarove proizvodnje to nekim privatnim ulagačima bila atraktivno zemljište za izgradnju stanova, supermarketa i drugih poslovnih prostora.

Ukupni novčani potencijal za restrukturiranje Varteksa iznosi 240 milijuna kuna, od čega su 150 milijuna krediti banaka, dok će se 90 milijuna dobiti prodajom viška imovine koja nije potrebna u proizvodnji u temeljnom tekstilnom dijelu. Tu Vidaček misli između ostalog na Tiskaru, koju se namjerava prodati nekome iz tiskarske djelatnosti uz uvjet zadržavanja sadašnje razine zaposlenosti.

Dio od 3600 zaposlenih, njih 200, do kraja godine ipak više neće raditi u Varteksu, jer će prema Vidačekovom planu biti preuzeti od privatnih tvrtki (zaštitari i sl) kojima će Varteks povjeriti dio poslova. Dio će na Zavod za zapošljavanje, no otpremine će biti isplaćene po zakonu.

Za sada najbolje financijski stoji Varteksova konfekcija, koja izrađuje odjevne predmete za Hugo Boss, Versace i druge poznate tvrtke, koja kroz osigurane poslove i tržište ima i prihode.

Vladina jamstva na kredit Varteks je dobio zbog kvalitetnog projekta za restrukturiranje poslovanja, koje će potrajati tri do pet godina do kada se Varteks mora prilagoditi uvjetima poslovanja u EU. Varteksove prednosti su brand i višak imovine, što sve treba iskoristiti u procesu poboljšanju poslovne situacije. Varteksov opstanak nikada nije dolazio pod znak pitanja, no nova situacija je ipak olakšanje i neće biti masovnih otpuštanja radnika, rekao je na sjednici Poglavarstva Varaždinske županije predsjednik Uprave Varteksa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙