FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Razvoj tekstilne industrije temeljiti na kvaliteti i domaćim robnim markama

ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Razvoj domaće tekstilne industrijetreba se temeljiti na kvaliteti, stvaranju prepoznatljivih robnihmarki, specijaliziranoj proizvodnji te ulaganju u nove tehnolgije iznanja.
ZAGREB, 11. veljače 2005. (Hina) - Razvoj domaće tekstilne industrije treba se temeljiti na kvaliteti, stvaranju prepoznatljivih robnih marki, specijaliziranoj proizvodnji te ulaganju u nove tehnolgije i znanja.

Rečeno je to na stručnom skupu o razvoju tekstila i odjeće u sljedećih deset godina održanom danas u sklopu sajmova "Dani mode i ljepote" na Zagrebačkom velesajmu.

Hrvatski tekstilci, kazao je Darko Vitez iz Hrvatskog inženjerskog saveza tekstilaca, do 2002. godine bili su po izvozu i deviznom suficitu na prvom mjestu, ispred brodogradnje i ostalih industrijskih grana koje dobivaju poticaje.

Nakon ukidanja Uredbe o kontroli kvalitete uvezenih tekstilnih proizvoda 2002. godine situacija se promjenila i uvoz je postao veći od izvoza, a hrvatsko je tržište preplavljeno jeftinom nekvalitetnom robom, rekao je Vitez.

Dodao je kako tekstil, posebice primarna proizvodnja, može biti profitabilna ali samo ako se investira u suvremenu opremu te ako proizvodnju vode visokostručni kadrovi.

Ukoliko se dozvoli gašenje primarne proizvodnje (predionice, tkaonice, bojadisanje itd.) otežati će se pristup hrvatske konfekcije na svjetsko tržište, jer se gubi status roba hrvatskog porijekla i takva se roba opterećuje npr. carinom u zemlji uvoznici, što bi značilo konkurentsko slabljenje naše tekstilne industrije, upozorio je Vitez.

Drži kako bi Vlada i resorna ministarstva trebala temeljitom analizom te strategijom pronaći sredstva i načine kako bi se konkurentno osposobila tekstilna industrija.

Sudionici skupa istaknuli su kako domaća tekstilna industrija mora ulagati u razvoj i modernizaciju te se i na taj način pripremiti za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙