FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles: suspenzija postupka protiv Berlina i Pariza

BRUXELLES, 18. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Ministri financijaEuropske unije potvrdili su u utorak suspenziju postupka protivNjemačke i Francuske koja je pokrenuta zbog njihovog prevelikogproračunskog manjka kojim su prekršene odredbe pakta o stabilnosti irastu.
BRUXELLES, 18. siječnja 2005. (Hina/AFP) - Ministri financija Europske unije potvrdili su u utorak suspenziju postupka protiv Njemačke i Francuske koja je pokrenuta zbog njihovog prevelikog proračunskog manjka kojim su prekršene odredbe pakta o stabilnosti i rastu.

Francuska i Njemačka "potvrđuju svoj angažman da poduzmu sve potrebne mjere kako bi dovele svoj deficit ispod 3 posto bruto društvenog proizvoda (BDP) u 2005. i održale ga ispod tri posto sljedeće godine", kaže se u priopćenju Vijeća ministara financija.

"Komisija će nastaviti nadzirati poštivanje tih obveza" a ministri financija "spremni su ponovno započeti proceduru" protiv Pariza i Berlina ako to bude potrebno, dodaje se u priopćenju.

Proračunski manjak u Njemačkoj je 2004. godine iznosio 3,9 posto BDP-a čime je treću godinu zaredom uvelike premašila dopušteni limit proračunskog manjka koji iznosi 3 posto.

Odluka o suspenziji postupka protiv Njemačke i Francuske donesena je na prvom ovogodišnjem sastanku ministara financija EU u Bruxellesu koji se iznad svega bavio pitanjem reforme pakta o stabilnosti.

Cilj te reforme je na manje uniformiran i mehanički način provesti pravila Pakta, uzimajući više u obzir ekonomske realnosti svake zemlje. Zlatno pravilo pakta je da će protiv svake zemlje koja zabilježi proračunski manjak veći od 3 posto BDP-a biti pokrenuta procedura koja može dovesti do financijskih sankcija ako ona ne slijedi upute Komisije.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder zatražio je ovoga tjedna temeljitu reformu pakta o stabilnosti i rastu, ustvrdivši da Europska unija više ne bi trebala striktno inzistirati na propisu koji ograničava dopušteni proračunski manjak članica eurozone na tri posto BDP-a.

Luksemburški premijer i predsjedavajući EU Jean-Claude Juncker rekao je u utorak da su u raspravi o reformi pakta "napuštene ekstremne ideje" te da se "stajališta približavaju". Izrazio je nadu da će reforma pakta biti dovršena u ožujku ove godine na sastanku šefova država i vlada EU.

(Hina) xmaš ysv

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙