FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka: Vladajućim strankama veći izborni rejting

BERLIN, 12. siječnja 2005. (Hina) - Strankama vladajuće koalicijeSocijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) i Zelenima porasla je posljednih nekoliko tjedana popularnost, ponajviše zahvaljujućipromptnom i odlučnom pružanju pomoći jugoistočnoj Aziji, tako da sesada nalaze na istoj razini kao i oporbena demokršćanska Unija CDU/CSUi Liberali (FDP), pokazuju najnovija istraživanja javnog mišljenja TVpostaje RTL i tjednika Stern, objavljena u srijedu.
BERLIN, 12. siječnja 2005. (Hina) - Strankama vladajuće koalicije Socijaldemokratskoj stranci Njemačke (SPD) i Zelenima porasla je posljednih nekoliko tjedana popularnost, ponajviše zahvaljujući promptnom i odlučnom pružanju pomoći jugoistočnoj Aziji, tako da se sada nalaze na istoj razini kao i oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU i Liberali (FDP), pokazuju najnovija istraživanja javnog mišljenja TV postaje RTL i tjednika Stern, objavljena u srijedu.

Po rezultatima istraživanja što ga je, po nalogu RTL-a i Sterna, proveo institut Forsa, za SPD bi, da se sljedeće nedjelje održavaju parlamentarni izbori, glasovalo 35 posto glasača, za Uniju CDU/CSU 38, za Zelene 10, te za FDP 7 posto. Time bi obje koalicije, SPD i Zeleni, s jedne te Unija CDU/CSU i FDP, s druge strane, osvojile po 45 posto glasova.

Još sredinom prošle godine Unija i FDP su u ispitivanjima javnog mišljenja raspolagale s preko 50 posto glasova, a time i s apsolutnom većinom u Bundestagu.

Nagli gubitak popularnosti demokršćana promatrači pripisuju neslogom između stranaka demokršćranske Unije, koja je rezultirala i odlaskom nekih vodećih članova stranačkog vrha. Glavni tajnik CDU-a Laurenz Meyer morao je podnijeti ostavku zbog financijskog skandala u koji je bio upleten.

S druge strane, vlada Gerharda Schroedera je odlučnim potezima glede pružanja pomoći područjima pogođenim katastrofalnim potresom u očima birača dokazala vodeće kvalitete i na međunarodnom planu. Ispitivanja pokazuju da je 84 posto građana zadovoljno načinom kojim je vladin vrh, a prije svega kancelar Schroeder (SPD) te njegov zamjenik i ministar vanjskih poslova Joschka Fischer (Zeleni), koordinirao i reagirao na katastrofu u Aziji.

Daljnji razlog rasta popularnosti vlade Gerharda Schroedera je porasla svijest kod građana da su reforme socijalnog sustava, koje su SPD početkom prošle godine i dovele na dno ljestvice popularnosti, nužne i da im nema alternative. Istovremeno je i oslabio front protivnika socijalnih reformi.

Ove godine se održavaju izbori za lokalne parlamente u saveznim pokrajinama Schleswig - Holstein i Sjeverno Porajnje - Vestfalija koji slove kao važan pokazatelj raspoloženja birača pred parlamentarne izbore koji će se održati 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙