FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Polemike oko primjene DNK analize

BERLIN, 18. siječnja 2005. (Hina) - Unutar vladajuće njemačkesocijaldemokratsko - zelene koalicije razvio se sukob gledeplaniranog uzimanja DNK podataka u redoviti postupak prilikompolicijske obrade što zahtijevaju Socijaldemokratska stranka Njemačke(SPD) i demokršćanska oporba.
BERLIN, 18. siječnja 2005. (Hina) - Unutar vladajuće njemačke socijaldemokratsko - zelene koalicije razvio se sukob glede planiranog uzimanja DNK podataka u redoviti postupak prilikom policijske obrade što zahtijevaju Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) i demokršćanska oporba.

SPD i ministar unutarnjih poslova Otto Schily namjeravaju dosadašnju praksu uzimanja otisaka prstiju prilikom kriminalističke obrade zamijeniti uzimanjem DNK uzorka što podržava i demokršćanska oporbena Unija CDU/CSU. Tomu se protivi SPD-ov koalicijski partner Zeleni te oporbeni Liberali (FDP).

Bavarski kabinet na čelu s premijerom Edmundom Stoiberom donio je u ponedjeljak odluku o pokretanju inicijative za uvođenje DNK postupka u redovitu kriminalističku praksu. DNK uzorak mora postati otisak prsta 21. stoljeća, zaključio je Stoiber.

Voditelj zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Volker Beck smatra da bi praksa uzimanja DNK uzorka u svim prekršajnim postupcima, pa čak i kod vožnje bez vozne karte i to bez sudskog naloga, bila suprotna njemačkim ustavnim načelima.

SPD pak smatra da ni dosad nije dolazilo do zloupotrebe podataka o DNK uzorcima pa da se prema tomu ne treba bojati zloupotrebe i u budućnosti.

Suprotno tome udruga njemačkih odvjetnika drži da bi redovita praksa uzimanja DNK uzorka duboko zadirala u privatnu sferu građana.

Diskusija oko proširenja prakse uzimanja DNK uzorka i na ostale prekršajne postupke a ne samo u slučaju sumnje u počinjene kapitalne delikte kao što je to dosad bila praksa započela je nakon što je ovog vikenda policije nakon nepunih 48 sati uhitila ubojicu poznatog muenchenskog modnog kreatora Rudolpha Moshammera. Uhićenje u tako kratkom roku bilo je moguće samo zahvaljujući tomu što je policija raspolagala DNK uzorkom ubojice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙