FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 10. veljače 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 10. veljače 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

ATENA - Zlatni nakit otkriven prošle godine u jednoj netaknutoj mikenskoj grobnici u predgrađu grčkoga grada Volosa bit će testiran kako bi se ustanovila eventualna povezanost s drevnim mitom o Argonautima. Blago iz 14. stoljeća prije naše ere pronađeno je u grobnici u Tholosu, podzemnoj strukturi nalik košnici kakva se obično povezuje s kraljevskim ukopima s kraja Brončanoga doba. Stručnjaci iz Louvrea pokušat će utvrditi podrijetlo zlata i do koje je mjere ono povezano s mitom o Argonautima i zlatnim runom. Argonauti su bili grčki junaci koji su pod vodstvom kralja Jazona iz Jolka otplovili do Kolhide (današnja Gruzija) kako bi ondje ukrali runo zlatnoga ovna.

SAN FRANCISCO - Golema sekvoja, koju su nekad smatrali drugim najvećim stablom na svijetu i jednim od najstarijih živih bića na Zemlji, uvenut će jer ju je oslabila zima s puno snijega. Stablo je sada visoko samo 35 metara, jer je stradalo u požaru 2003., a potom dokrajčile oluje ove zime. Ta je sekvoja nekada bila visoka gotovo 80 metara i vjeruje se da je stara više od dvije tisuće godina. Najviše stablo na svijetu je 83 metra visoka sekvoja General Sherman u istome nacionalnom parku, a procjenjuje se da je stara 2300 do 2700 godina. Neki kemijski sastojci u drvetu i kori pružaju tome stablu zaštitu od kukaca i gljivica koji skraćuju život normalnoga drveća.

RIO DE JANEIRO - Geolozi koji rade za naftnu kompaniju Petrobras otkrili su "groblje dinosaura" na području koje pokriva tri četvorna kilometra u sjeveroistočnom Brazilu. Znanstvenici su uzbuđeni zbog tog otkrića jer bi "groblje", koje se nalazi u državi Rio Grande do Norte, moglo biti izvor dosad nepoznatih vrsta dinosaura. Geolog Francisco Pinheiro Lima, sa saveznog sveučilišta Rio Grande do Norte rekao je kako su prve analize fosila pokazale nazočnost ostataka najmanje tri različite vrste pretpovijesnih životinja, kao i riba i krokodila. Ostaci bi mogli datirati od razdoblja prije 90 milijuna godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙