FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lazarević optužen za zločine protiv čovječnosti

BEOGRAD,28. siječnja 2005.(Hina) - Generala Vladimira Lazarevića kojise, kako je u petak priopćila srbijanska vlada, odlučio idućega tjednadobrovoljno predati Haškom sudu, haška optužnica tereti, zajedno s joštrojicom generala vojske i policije, u pet točaka za zločine protivčovječnosti nad kosovskim Albancima i kršenje zakona i običaja ratatijekom sukoba na Kosovu u proljeće i ljeto 1999. godine.
BEOGRAD,28. siječnja 2005.(Hina) - Generala Vladimira Lazarevića koji se, kako je u petak priopćila srbijanska vlada, odlučio idućega tjedna dobrovoljno predati Haškom sudu, haška optužnica tereti, zajedno s još trojicom generala vojske i policije, u pet točaka za zločine protiv čovječnosti nad kosovskim Albancima i kršenje zakona i običaja rata tijekom sukoba na Kosovu u proljeće i ljeto 1999. godine.

Četvoricu generala haška optužnica tereti za nasilno premještanje i deportaciju oko 800 tisuća albanskih civila, ubojstvo stotina albanskih civila koje su počinile snage SR Jugoslavije i Srbije, seksualne napade na kosovske Albance, naročito na žene, te nasumično uništavanje ili oštećivanje albanskih vjerskih objekata.

Osim Lazarevića, nekadašnjeg zapovjednika Prištinskog korpusa Treće armije Vojske Jugoslavije, optuženi su i general Nebojša Pavković, zapovjednik Treće armije VJ u vrijeme sukoba na Kosovu, general Sreten Lukić, tadašnji zapovjednik policijskih snaga na Kosovu, te Vlastimir Đorđević, tada pomoćnik ministra unutarnjih poslova Srbije i načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije. Tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlajko Stoiljković počinio je samoubojstvo 2002. godine.

U optužnici se navodi da je Lazarević, prema Zakonu o obrani SRJ imao ovlasti zapovijedanja i nadzora nad postrojbama republičke policije koje su bile potčinjene, ili djelovale u suradnji s Vojskom Jugoslavije, kao i s vojno-teritorijalnim postrojbama, postrojbama civilne zaštite i drugim oružanim skupinama.

Optužnica protiv četvorice generala navodi i mjesta gdje su jugoslavenske i srpske snage počinile masovna ubojstva albanskih civila, među kojima su najpoznatiji Račak, gdje je ubijeno više od 45 mještana, te ubojstvo najmanje 44 civila u Suvoj Reci, čija su tijela kasnije, nakon promjene vlasti u Srbiji, nađena u masovnoj grobnici u Batajnici pokraj Beograda.

Optužnica protiv četvorice generala podignuta je 22. rujna 2003. godine, a otpečaćena je u listopadu te godine. Optužnicu je dosad u Okružnom sudu u Beogradu preuzeo jedino policijski general Sreten Lukić, dok su Vladimir Lazarević i Nebojša Pavković dosad to odbijali učiniti. Četvrti optuženi, general Vlastimir Đorđević napustio je zemlju ubrzo nakon smjene režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, te se krije navodno u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙