FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BIŠKUPIĆ ZADOVOLJAN POSJETOM SJEDINJENIM DRŽAVAMA

WASHINGTON,9. veljače(Hina) - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupićzavršio je u srijedu višednevni posjet Sjedinjenim Državama ocijenivšiga vrlo uspješnim.
WASHINGTON,9. veljače(Hina) - Hrvatski ministar kulture Božo Biškupić završio je u srijedu višednevni posjet Sjedinjenim Državama ocijenivši ga vrlo uspješnim.

Biškupić je tijekom posjeta SAD-u od 1. do 9. veljače potpisao sporazume o suradnji između hrvatske i američke vlade na očuvanju kulturnih dobara te suradnji s Kongresnom knjižnicom, a vodio je i razgovore o političkim odnosima Hrvatske i SAD-a.

Na konferenciji za hrvatske novinare na kraju posjeta on je posjet ocijenio "vrlo uspješnim".

Biškupić se u utorak u State Departmentu susreo s Kathleen Stephens, zamjenicom pomoćnika za Europu i Euroaziju američke državne tajnice i s njom razgovarao o jačanju suradnje između Hrvatske i SAD-a.

On je rekao kako je u razgovoru sa Stephens zamolio Sjedinjene Države da pomognu nastojanja Hrvatske da uđe u Europsku uniju.

"Kathleen Stephens je rekla da u potpunosti podržava napore da Hrvatska uđe u Europsku uniju, ali je rekla i da to još uvijek ne znači da nema pitanja koja se moraju rješavati", rekao je Biškupić novinarima.

"Za nas je najbitnije da Amerika kao partner prihvati našu težnju da postanemo članom transatlantskih institucija i da nam daje podršku za ulazak u Europsku uniju", rekao je on.

"Mislim da je s te strane posao dobro obavljen", ocijenio je.

Biškupić je rekao da je sa Stephens razgovarao i o suradnji Hrvatske s Haškim sudom te da ju je informirao kako je Hrvatska na prijedlog predsjednika Stjepana Mesića i premijera Ive Sanadera osnovala stožer za odnose s Haškim sudom.

Odgovarajući na pitanje novinara Biškupić je kazao kako u razgovoru nije bilo govora o navodnom non-paperu o kojem su izvijestili mediji, u kojem su Sjedinjene Države tražile od europskih zemalja da ne odrede početak pregovora o uključenju Hrvatske u EU prije nego Hrvatska pokaže punu suradnju s Haškim sudom uključujući izručenje generala Ante Gotovine.

Biškupić je u srijedu u Washingtonu potpisao Sporazum između vlada Hrvatske i Sjedinjenih Država o zaštiti i očuvanju određenih kulturnih dobara. Sporazumom su se stranke obvezale surađivati na očuvanju i zaštiti kulturne baštine svih nacionalnih, vjerskih i etničkih manjina na svom području uključujući i žrtve genocida za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Ministar Biškupić, koji je i međunarodni tajnik HDZ-a, sastao se u četvrtak u Washingtonu i s predsjednikom Međunarodnog instituta Republikanske stranke (IRI) Lorne Cranerom i s njime razgovarao o nastavku suradnje između dvije stranke, Republikanske stranke i HDZ-a, te institucija vlada Hrvatske i SAD-a.

Craner je izrazio potporu Hrvatskoj za ulazak u EU i NATO, reklo je hrvatsko veleposlanstvo u Washingtonu u priopćenju o tom susretu.

Biškupić je na početku posjeta nazočio osnivanju Hrvatskog kluba u Zastupničkom domu američkog Kongresa koji će raditi na jačanju međusobne suradnje Hrvatske i SAD-a i promicanju njihovih uzajamnih interesa.

On se susreo i s utjecajnim senatorom Georgeom Voinovichem, koji se priključio Hrvatskom klubu, i zamolio ga da predvodi napor za osnivanje Hrvatskog kluba i u američkom Senatu. Voinovich je rekao da će ovoga proljeća posjetiti Hrvatsku, kazao je Biškupić.

Biškupić je u ponedjeljak potpisao sporazum o suradnji Ministarstva kulture i Kongresne knjižnice prema kojem će Ministarstvo kulture osiguravati opskrbu fonda Knjižnice za hrvatski jezik knjigama hrvatskih autora i hrvatskim časopisima.

Na susretu Biškupića sa direktoricom Muzeja holokausta u Washingtonu Sarom Bloomfield izražena je obostrana želja za suradnjom u obnovi postava Muzeja Jasenovac i obrazovanju nastavnika o holokaustu u čemu je washingtonski muzej obećao punu pomoć.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙