FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: HDZ protiv osnivanja povjerenstva za 'slučaj Puljiz'

ZAGREB,3. veljače(Hina) - Saborski Klub HDZ-a usprotivio se danasoporbenom zahtjevu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi trebaloutvrditi jesu li agenti POA-e, ispitujući novinarku Helenu Puljiz,prekršili zakone i ugrozili njezina ljudska prava.
ZAGREB,3. veljače(Hina) - Saborski Klub HDZ-a usprotivio se danas oporbenom zahtjevu da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi trebalo utvrditi jesu li agenti POA-e, ispitujući novinarku Helenu Puljiz, prekršili zakone i ugrozili njezina ljudska prava.

HDZ-ovac Ivan Jarnjak je protivljenje svoga kluba tom zahtjevu, koji je potpisima poduprlo 40 oporbenih zastupnika, obrazložio tvrdnjom da istražno povjerenstvo ne bi utvrdilo ništa novo od onoga što je u 'slučaju Puljiz' već utvrdilo Vijeće za civilni nadzor sigurnosnih službi, Odbor za nacionalnu sigurnost, te Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Povjerenstvo ne može utvrditi ništa novo u tom predmetu, a nije dobro za rad sigurnosnih službi da stalno raspravljamo o kvaliteti njihova rada, da se rad službi stalno dovodi u sumnju", kazao je Jarnjak.

Podsjetio je da je Vijeće za civilni nadzor utvrdilo da nije bilo nezakonitog postupanja POA-e prema Heleni Puljiz, da je taj zaključak prihvatio Odbor za nacionalnu sigurnost, a potom i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, koji je utvrdio da je bilo tek profesionalnih propusta agenata POA-e, koji nisu utjecali na zakonitost postupanja.

Jarnjak je istaknuo da Zakon o sigurnosnim službama treba doraditi, da se već radi na zakonskim izmjenama, ali i naglasio da za taj posao nije potrebno istražno povjerenstvo.

HDZ-ovu stavu usprotivili su se 'oporbenjaci', prozivajući HDZ-ovce da protivljenjem osnivanju povjerenstva žele onemogućiti parlament da ispuni svoju ulogu i zaštiti građane od kršenja njihovih prava i sloboda.

Oporba ističe da su predsjednici države i Vlade, supotpisivanjem smjene bivšeg ravnatelja POA-e Joška Podbevšeka, dali do znanja da je POA-a poduzimala nezakonite radnje.

"Mi (Sabor) do danas nismo dobili odgovor što je to točno POA-a činila, i upravo to povjerenstvo treba utvrditi", rekao je SDP-ovac Nenad Stazić.

Ante Markov (HSS) drži da bi za budućnost Hrvatske bilo bolje da 'slučaj Puljiz' nije riješen tek supotpisom Podbevšekove smjene, već da se otkrivanjem je li bilo nezakonitog postupanja i kršenja ljudskih prava aktivno bavio Sabor.

Miljenko Dorić (HNS/PGS) upozorio je da Vijeće za civilni nadzor i Odbor za nacionalnu sigurnost nisu tijekom istrage dobili relevantne podatke na temelju kojih bi nedvosmisleno odlučili je li uistinu bilo nezakonitosti u 'slučaju Puljiz'. Upravo zato nam je potrebno istražno povjerenstvo, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙