FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinezi proslavili Novu godinu i ušli u Godinu pijetla

PEKING, 9. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kinezi su u srijedu proslaviliNovu godinu i ušli u Godinu pijetla, tradicionalnim vatrometom ipetardama usred noći tjerajući zle duhove čak i u Pekingu, u kojem suiz sigurnosnih razloga zabranjeni.
PEKING, 9. veljače 2005. (Hina/AFP) - Kinezi su u srijedu proslavili Novu godinu i ušli u Godinu pijetla, tradicionalnim vatrometom i petardama usred noći tjerajući zle duhove čak i u Pekingu, u kojem su iz sigurnosnih razloga zabranjeni.

Nakon dočeka, često pred televizorima uz Novogodišnji program kojim je dominirao Jackie Chan, mnogi su Kinezi, unatoč strašno hladnom vremenu, izašli u hramove gdje se održavaju tradicionalni sajmovi, a najsretnija djeca dobila su tradicionalni "hong bao", crvenu omotnicu s novcem.

Nakon Godine majmuna, prema lunarnom kalendaru koji svakoj godini pridružuje jednu od 12 životinja zodijaka, nastupila je Godina pijetla, kojeg smatraju velikim radnikom, ali i razmetljivcem, znakom koji najavljuje godinu punu uspona i padova.

Neki astrolozi predviđaju burnu godinu, a najpesimističniji proricatelji podsjetili su na najgore Godine pijetla - 1909., kad je Japan okupirao dio Kine, 1933., kad je Hitler došao na vlast, i 1945., kad je Drugi svjetski rat završio dvjema atomskim bombama bačenim na Japan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙