FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina ponovno zemlja koja zatvara najviše novinara

NEW YORK, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Kina zatvara više novinaraod ijedne druge zemlje, a zajedno s Kubom, Eritrejom i Mianmaromodgovorna je za više od tri četvrtine ukupno zatvorenih novinara nasvijetu, stoji u izvješću Odbora za zaštitu novinara, objavljenom učetvrtak.
NEW YORK, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Kina zatvara više novinara od ijedne druge zemlje, a zajedno s Kubom, Eritrejom i Mianmarom odgovorna je za više od tri četvrtine ukupno zatvorenih novinara na svijetu, stoji u izvješću Odbora za zaštitu novinara, objavljenom u četvrtak.

Odbor u svojem redovnom godišnjem izvješću navodi da je, zaključno s 31. siječnjem 2004., u zatvoru zbog obavljanja svojeg posla bilo 122 novinara u 20 zemalja, što je ipak 16 manje u odnosu na godinu ranije.

U izvješću se ističe kako je među zatvorene novinare ubrojen i američki novinar Jim Tarican, u prosincu osuđen na šest mjeseci kućnog pritvora zbog odbijanja da otkrije izvor od kojeg je dobio jednu video vrpcu.

Već šestu godinu zaredom prvo mjesto po broju zatvorenih novinara drži Kina, u kojoj su trenutačno iza rešetaka 42 novinara. Slijedi Kuba s 23, Eritreja sa 17 i Mianmar s 11 novinara u zatvoru.

"Te četiri zemlje djeluju izvan redovnog međunarodnog tijeka", izjavila je izvršna direktorica odbora Lice Cooper.

Izvješće osobito snažno kritizira Sjedinjene Države, napominjući kako zatvorska kazna zbog odbijanja otkrivanja izvora prijeti za još dvoje američkih novinara - Matthewu Cooperu iz časopisa Time i Judith Miller iz New York Timesa, koji pred sudom nisu željeli svjedočiti u istrazi oko toga je li američka administracija protupravno medijima otkrila ime tajnog ageta CIA-e.

"Odbor je osudio stajalište američke vlade i napomenuo kako je ona svijetu poslala zastrašujuću poruku", kaže se u priopćenju odbora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙