FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Račan u Splitu o suradnji s HDZ-ovom Vladom

SPLIT,29. siječnja 2005.(Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao jedanas na konferenciji za novinare u Splitu da njegova stranka suradnjus HDZ-ovom Vladom u pregovorima o priključenju Euripskoj uniji nijeuvjetovala ostavkom ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.
SPLIT,29. siječnja 2005.(Hina) - Predsjednik SDP-a Ivica Račan rekao je danas na konferenciji za novinare u Splitu da njegova stranka suradnju s HDZ-ovom Vladom u pregovorima o priključenju Euripskoj uniji nije uvjetovala ostavkom ministra vanjskih poslova Miomira Žužula.

"No Sanaderu je bilo jasno da ne može biti konsenzusa s čovjekom čiju smo ostavku tražili u Saboru", rekao je Račan.

"SDP drži kako Žužul ne može voditi pregovore, ali to nije bio uvjet za prihvaćanje suradnje s Vladom Ive Sanadera", kazao je Račan.

Time se Račan pridružio današnjem Sanaderovu demantiju tvrdnje da ostavka ministra vanjskih poslova jeste bila SDP-ov uvjet za suradnju. Tvrdnju je prije dva dana iznio Jutarnji list pozivajući se upravo na Račana kao izvor.

Račan je danas rekao da još nije odlučio o premijerovoj ponudi da vodi Nacionalni odbora za nadzor pregovora s EU.

Istaknuo je da SDP s HDZ-om u vanjskoj politici surađuje radi što bolje zaštite nacionalnih interesa tijekom pregovora. "Stoga ne stoje prigovori meni i SDP-u da slijepo slijedimo Sanaderovu inicijativu, jer je riječ o zajedničkom projektu iza kojega stoji SDP i na kojemu će raditi neovisno je li na vlasti ili u oporbi", kazao je Račan.

Koaliranje s HDZ-om, kako je rekao, SDP-u podmeću upravo oni koji u nekim sredinama koaliraju s tom strankom, dok SDP to ne čini nigdje, kazao je Račan i ustvrdio da koalicija s HDZ-om nije moguća niti na lokalnoj razini.

Zaključujući temu o suradnji u vanjskoj politici, Račan je izrazio nadu da će, u slučaju da projekt ulaska u EU ne bude gotov do idućih parlamentarnih izbora, HDZ na njegovu ostvarenju surađivati i ako bude u oporbi.

Predsjednik SDP-a osvrnuo se danas i na objavljeni sažetak ugovora o prodaji HT-a DT-u, kojega je potpisala njegova Vlada. Rekao je kako je riječ o podmetanju, budući da "elementi tog ugovora ne znače ništa bez objavljivanja ugovora iz 1999. godine, kojega je potpisala bivša HDZ-ova Vlada".

Na današnjoj konferenciji za novinare Račan je najavio da će SDP Saboru ponuditi niz mjera za rješavanje bespravne gradnje zato što bi diskrecijsko pravo lokalnih vlasti pri odlučivanju što će se rušiti a što ne, bilo plodno tlo za korupciju.

SDP, kazao je, podupire namjeru zagrebačkog dogradonačelnika Milana Bandića da se legalizira bespravna gradnja poput one "u sirotinjskom zagrebačkom Kozari Boku", i nije za legalizaciju objekata "građenih za vlastito bogaćenje", onih u Podsljemenskoj zoni, u zelenim zonama ili na pomorskom dobru.

Na upit novinara hoće li SDP podržati Zakon o neposrednom izboru gradonačelnika kojega bi u saborsku proceduru trebali uputiti HSLS i LS, odgovorio je potvrdno.

Predsjednik SDP-a očekuje na ovogodišnjim lokalnim izborima pobjedu svoje stranke u svim većim sredinama.

Rekao je i da se zalaže da se "umjesto sporadičnih istražnih povjerenstava za pojedine političare, utvrdi zakonska obveza svakog dužnosnika da javno položi račune o svojoj imovini i načinu na koji ju je stekao".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙