FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva dobiva najviši neboder u Europi

MOSKVA, 8. veljače 2005. (Hina/dpa) - Moskva nikako da se zasitidivovskih arhitektonskih projekata pa će u srijedu biti poprištepolaganja kamena temeljca za najviši građevinski objekt u Europi, 340metara visoki Toranj Federacije, koji će činiti dva tornja blizanca.
MOSKVA, 8. veljače 2005. (Hina/dpa) - Moskva nikako da se zasiti divovskih arhitektonskih projekata pa će u srijedu biti poprište polaganja kamena temeljca za najviši građevinski objekt u Europi, 340 metara visoki Toranj Federacije, koji će činiti dva tornja blizanca.

Time će moskovski blizanci preoteti titulu najviše europske zgrade frankfurtskom Tornju Commerzbank, visokom 299 metara. Nadogradnja vrha dugog 100 metara dodatno će do predviđenog završetka gradnje 2007. povećati njihovu visinu na ukupno 440 metara.

"Mnogi ljudi na Zapadu misle da Rusi nisu sposobni izgraditi ovako nešto ali varaju se", kazao je njemački građevinski inženjer Andreas Zuhrt, koji upravlja projektom u ime ruske građevinske tvrtke Mirax City.

Tempo gradnje objekta vrijednog 500 milijuna dolara bit će bez premca bar kada je riječ o europskim okvirima, napominje Zuhrt, dodajući da će "gradnja svakog kata trajati dva do tri dana".

Po završetku gradnje panoramski će lift razvoziti posjetitelje duž 87 katova na višem od dva tornja, prolazeći kroz 20 metara dubok akvarij. Na dva najviša kata bit će smješten vidikovac, restorani i fitness centar s bazenom.

Moskovski Toranj Federacije sastavni je dio projekta Moskva City u okviru kojeg bi na rijeci Moskvi, četiri kilometra zapadno od Kremlja, trebao biti izgrađen mini-kompleks po uzoru na njujorški Manhattan.

Taj grad u gradu bit će linijom podzemne željeznice povezan s ostatkom podzemne željezničke mreže. Očekuje se da će u razdoblju do 2010. u njemu živjeti i raditi oko 100 tisuća ljudi.

U Moskvi vlada velika potražnja za luksuznim apartmanima i uredima zahvaljujući milijardama dolara koje protječu kroz rusku metropolu na krilima visokih cijena nafte, zemnog plina i ostalih sirovina, obilno zastupljenih u Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙