FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Rusija mora unaprijediti demokraciju želi li bolje veze

ANKARA, 6. veljače 2005. (Hina/Reuters/AFP) - Rusija mora učiniti višekako bi pokazala svoju privrženost "temeljima demokracije" želi liostvariti dublje veze sa Zapadom, rekla je u subotu američka državnatajnica Condoleezza Rice koja se nalazi na svojoj prvoj europskojturneji otkako je na toj dužnosti.
ANKARA, 6. veljače 2005. (Hina/Reuters/AFP) - Rusija mora učiniti više kako bi pokazala svoju privrženost "temeljima demokracije" želi li ostvariti dublje veze sa Zapadom, rekla je u subotu američka državna tajnica Condoleezza Rice koja se nalazi na svojoj prvoj europskoj turneji otkako je na toj dužnosti.

Rice, nekadašnji stručnjak za Sovjetski Savez, susrela se prilikom posjete turskom glavnom gradu Ankari, kamo je doputovala u subotu predvečer iz Poljske, i sa svojim ruskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim. Posjet Moskvi nije predviđen u itinereru njezina osmodnevnog europskog posjeta.

U razgovorima sa svojim ruskim kolegom, Rice je ponovo izrazila američku zabrinutost glede razvoja demokracije u Rusiji. Ona je ranije, na tiskovnoj konferenciji u Varšavi, istaknula važnost ruskog poštivanja osnovnih načela demokracije poput slobode i neovisnosti medija, vladavine zakona, nezavisnog sudstva. Upitana kasnije, tijekom leta na relaciji Varšava-Ankara, kako bi Sjedinjene Države mogle izvršiti pritisak na Rusiju da bi došlo do promjena, Rice je kazala kako smatra kontraproduktivnim kažnjavati Rusiju zbog sumnji da je Kremlj dopustio politički motivirana suđenja te da ograničava slobodu medija.

"Ne mislim doista da je izolacija Rusije u odnosu na široke trendove koji se razvijaju diljem svijeta pravi odgovor", rekla je tijekom leta Rice.

Kako se doznaje iz visokih američkih izvora koji su željeli ostati anonimni, Rice je tijekom dvoipolsatne večere s Lavrovim, na sastanku upriličenom radi pripreme susreta predsjednika Busha i Putina u Bratislavi 24. veljače, otvoreno prigovorila Lavrovu na sporosti demokratskih reformi u njegovoj zemlji, nabrojivši poimence stajalište ruske vlade u svezi s ruskim naftnim gigantom Yukosom, sve restriktivniji odnos spram elektronskih medija i koncentraciju moći u rukama Kremlja, koji sada izravno imenuje guvernere regija i druge dužnosnike.

Lavrov je navodno odgovorio na izraze američke zabrinutosti uvjeravanjem da rusko sudstvo slijedi zakone a mediji da izražavaju široki spektar gledišta, no prema riječima neimenovanog visokog američkog dužnosnika, to nije uklonilo zabrinutost američke strane.

Rice je također pozvala Moskvu da ne potkopava demokraciju u susjednim bivšim sovjetskim republikama.

Lavrov je, kako prenosi France Presse, ruskim tiskovnim agencijama poslije susreta izjavio da "unatoč postojećim razmimoilaženjima", "bitno" ostaje to da su dvije zemlje "saveznici" u borbi protiv terorizma, širenja oružja za masovno uništenje i droge.

Američka državna tajnica također se, kako prenose agencije, složila oko toga da dvije zemlje dobro surađuju na ključnim područjima, posebice u borbi protiv terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙