FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas: Palestinci polažu velike nade u ulogu Rusije na Bliskom istoku

ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Palestinci polažu velike nade uulogu Rusije u bliskoistočnom mirovnom procesu, izjavio je uponedjeljak u Moskvi na početku razgovora s ruskim šefom diplomacijepalestinski predsjednik Mahmud Abas, a prenijele su svjetske novinskeagencije.
ZAGREB, 31. siječnja 2005. (Hina) - Palestinci polažu velike nade u ulogu Rusije u bliskoistočnom mirovnom procesu, izjavio je u ponedjeljak u Moskvi na početku razgovora s ruskim šefom diplomacije palestinski predsjednik Mahmud Abas, a prenijele su svjetske novinske agencije.

Abas, koji je izabran za palestinskog predsjednika 9. siječnja, doputovao je u nedjelju u službeni posjet Rusiji.

"Mi polažemo velike nade u ulogu Rusije. Palestinski narod treba pomoć ruske strane", rekao je Abas tijekom razgovora sa Sergejom Lavrovom. Također je rekao da pridaje veliku važnost svom posjetu Rusiji.

"Učinio sam sve što je moguće da Rusija postane prvom prijateljskom državom kojoj dolazim u posjet. To govori o poštovanju palestinskog naroda prema ruskom narodu koji je puno učinio za nas", istaknuo je Abas, a prenio Interfax.

Abas će se također sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s koji će razgovarati o bliskoistočnom mirovnom procesu i stanju u regiji. Razgovarat će i s predsjednikom parlamenta Borisom Grizlovom i tajnikom ruskog Vijeća sigurnosti Igorom Ivanovom.

Moskva smatra Abasov posjet važnim potezom u svijetlu moguće obnove pregovora između Palestinaca i Izraela, izjavio je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko, a prenijela je agencija RIA Novosti.

"Rusko-palestinski razgovori održavaju se u važnom trenutku rješavanja palestinsko-izraelskog pitanja, u vrijeme kada se pojavila nada u izlaz iz slijepe ulice", dodao je Jakovenko i podsjetio da je u pripremi sastanak između Abasa i izraelskog premijera Ariela Sharona.

Moskva se nada da će biti postignut napredak na Bliskom istoku nakon izbora novog palestinskog čelnika, rekao je Lavrov, a prenio Interfax.

"Moskva u potpunosti podržava rezultate palestinskih izbora. Kao čelnik kojeg je priznao palestinski narod, Abas ima ima mandat osigurati pošteno rješavanje bliskoistočnog pitanja", rekao je Lavrov.

Rusija je članica Kvarteta za Bliski istok zajedno s SAD-om, Europskom unijom i Ujedinjenim narodima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙