FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Europska komisija "ispucava zadnje metke" u slučaju Gotovina

LJUBLJANA,1. veljače(HIna) - Europska komisija ispucala je i zadnjemetke kako bi Zagreb prisilila da izruči odbjeglog generala AntuGotovinu, ocjena je koju u vezi s izjavom povjerenika Europskekomisije Ollija Rehna da Hrvatska u ovom trenutku još nije spremna započetak pregovora u komentaru od utorka iznosi ljubljansko "Delo".
LJUBLJANA,1. veljače(HIna) - Europska komisija ispucala je i zadnje metke kako bi Zagreb prisilila da izruči odbjeglog generala Antu Gotovinu, ocjena je koju u vezi s izjavom povjerenika Europske komisije Ollija Rehna da Hrvatska u ovom trenutku još nije spremna za početak pregovora u komentaru od utorka iznosi ljubljansko "Delo".

"Prijevremenom objavom direktiva za početak pristupnih pregovora s Hrvatskom, dva dana prije predviđenog roka, Europska komisija ispucala je i zadnje metke kako bi Zagreb prisilila na izručenje odbjeglog generala Ante Gotovine Haaškom sudu. Zahtjev za dosljednom suradnjom s ICTY-jem nije nov, to u Bruxellesu ponavljaju već najmanje četiri godine, otkako je Hrvatska dogovaranjem o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju stupila na put približavanja Europskoj uniji", piše slovenski list.

Novost je međutim u oštrim Rhenovim riječima kojima je posumnjao u političku volju Zagreba da pronađe odbjeglog generala, nastavlja list, čime je bez zaobilaženja upozorio Zagreb da Unija neće oklijevati s odgodom pregovora ako Zagreb bude izmicao tom zahtjevu.

"Ta odlučnost dokazuje da je Bruxelles izgubio strpljenje zbog jalovih upozorenja da je potrebno hitno uhvatiti generala koji je osumnjičen za ratne zločine, a koji već pet godina izbjegava ruku pravde", navodi "Delo", dodajući da je spomenuti "ultimatum" i znak kako se "pred zidom" nije našao samo Zagreb nego i Europska komisija jer o početku pregovora ne odlučuje ona nego sve zemlje članice EU-a konsenzusom. Pri tome, slovenski list podsjeća da su najveće rezerve prema procesu uključivanja Hrvatske u EU do sada izražavala Velika Britanija i Nizozemska.

"Delo" zato navodi da bi Europska komisija do sastanka Vijeća ministara EU koji će se održati 21. veljače morala pružiti dokaze o suradnji Hrvatske s ICTY-om ili barem dobiti "neporecive dokaze da se Hrvatska vlada doista trudi ispuniti davno dano obećanje". A to bi se, navodi list, moralo odnositi ne samo na obvezu prema Haaškom sudu nego i na obvezu Hrvatske da u pregovaračkom procesu s Unijom "sredi granične sporove u skladu s međunarodnim pravom". To piše u sada objavljenom pregovaračkom okviru za Hrvatsku, pa i na tom području Europska komisija treba biti vjerodostojna, nastavlja list i napominje da tu činjenicu ne bi trebalo ignorirati u sadašnjem razdoblju jalovog slovensko-hrvatskog dogovaranja oko razgraničenja u Piranskom zaljevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙