FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G7 načelno suglasna o smanjenju duga siromašnim zemljama

LONDON, 5. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Skupina sedam vodećihfinancijskih sila (G7) postigle su načelan dogovor o daljnjem napretkuolakšavanja dugova, razvoja financija i trgovine za siromašne zemlje,izjavili su u subotu izvori u G7.
LONDON, 5. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Skupina sedam vodećih financijskih sila (G7) postigle su načelan dogovor o daljnjem napretku olakšavanja dugova, razvoja financija i trgovine za siromašne zemlje, izjavili su u subotu izvori u G7.

Ministri financija najbogatijih zemalja na svijetu razmatraju na sjednici u Londonu kako ublažiti situaciju za najsiromašnije i najzaduženije države na svijetu, od kojih je najveći dio u Africi.

Britanski ministar financija Gordon Brown predložio je da se tim najzaduženijim afričkim zemljama u cijelosti oproste dugovi te da se im se godišnja pomoć poveća na 100 milijardi dolara, ali se tome prijedlogu usprotivila američka strana.

Sub-saharske afričke zemlje duguju otprilike 70 milijardi dolara multilateralnim vjerovnicima poput Svjetske banke i Međunarodnom monetarnom fondu i Brown je rekao kako će sada biti na vjerovnicima da ponude planove kako olakšati situaciju za dužnike.

Američki predstavnik odbio je Brownov prijedlog da se koriste zlatne rezerve MMF-a za financiranje otpisa dugova kao i prijedlog novog financijskog mehanizma koji bi udvostručio financijsku pomoć zemljama dužnicima. U priopćenju G7 se kaže da će MMF do travnja predložiti novi plan za rješenje dužničke krize najsiromašnijih zemalja.

Zemlje G7 pod jakim su pritiskom da nađu rješenja za najzaduženije kako bi ispunili obećanje da će osloboditi Afriku siromaštva do 2017. godine, što je jedan od najvažnijih tzv. razvojnih ciljeva novog tisućljeća.

Kompromis na zasjedanju počeo se nazirati nakon što je južnoafrički političar Nelson Mandela uputio vrlo emocionalan apel za pomoć i zatražio otpis svih dugova te dodatnih 50 milijardi dolara godišnje pomoći za sub-saharske zemlje Afrike.

Ministri financija G7 također su se složili da će pozvati da se azijskim zemljama pogođenim tsunamijem suspendira povratak duga do kraja ove godine, dodali su izvori.

Osim toga, dogovorili su se da će pozvati na veću transparentnost OPEC-a u pokušaju da smanje nepostojanost cijena nafte.

Zemlje članice G7 su SAD, Japan, Njemačka, Britanija, Francuska, Italija i Kanada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙