FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borba protiv siromaštva u žarištu sastanka skupine G7

LONDON, 4. veljače 2005. (Hina/AFP) - Visoki dužnosnici članica skupineG7 zaduženi za financije okupili su se u petak u Londonu na dvodnevnomsastanku na kojem vjerojatno neće biti usvojene značajne promjene utečajnoj politici, ali se otvaraju nove mogućnosti za hrabruinicijativu u borbi protiv siromaštva u Africi.
LONDON, 4. veljače 2005. (Hina/AFP) - Visoki dužnosnici članica skupine G7 zaduženi za financije okupili su se u petak u Londonu na dvodnevnom sastanku na kojem vjerojatno neće biti usvojene značajne promjene u tečajnoj politici, ali se otvaraju nove mogućnosti za hrabru inicijativu u borbi protiv siromaštva u Africi.

U kontekstu stabiliziranog tečaja dolara i otpora Kine pritisku Zapada da dopusti fleksibilan tečaj juana, ministri financija i guverneri središnjih banaka članica skupine G7 imat će priliku raspraviti o konkretnim potezima kojima bi mogli preusmjeriti dio svog blagostanja na zemlje u razvoju.

Velika Britanija će kao domaćin sastanka tražiti potporu ostalih članica za inicijativu koja predviđa udvostručenje globalne pomoći siromašnim zemljama na 100 milijardi dolara godišnje i za otpis dugova u visini 80 milijardi dolara.

Prošlog su mjeseca ministri financija afričkih zemalja pozvali skupinu G7 da na londonskom sastanku postigne dogovor o više milijardi dolara vrijednom paketu otpisa afričkih dugova.

Očekuje se da će britanski ministar financija Gordon Brown iskoristiti najavljene rasprave kako bi pridobio i potporu SAD-a za tu inicijativu.

"Pokušat ćemo uvjeriti Ameriku da su otpis dugova i izdvajanje dodatnih financijskih sredstava za razvoj i u njezinom interesu - ne samo zato što to zahtijevaju načela ispravnog gospodarenja i socijalna politika već i iz sigurnosnih razloga", britanski ministar financija u razgovoru za londonski The Guardian.

Mediji pišu da je SAD rezerviran prema tom britanskom projektu, ponajprije zato što je američki predsjednik George W. Bush pokrenuo vlastitu razvojnu inicijativu za pomoć siromašnim zemljama.

Bushova inicijativa, predstavljena javnosti 2002., uvjetuje financijsku pomoć djelotvornom upravom, mjerama za borbu protiv korupcije i transparentnošću a uključuje američke donacije u visini nekoliko milijardi dolara sve do 2006. kada bi trebala biti dosegnuta razina od pet milijardi dolara godišnje.

Po pisanju The New York Timesa dosadašnji odaziv u SAD-u na taj poziv nije dosegnuo planirane okvire.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙